Blasco es dóna de baixa al grup del PP i passarà a ser ‘no adscrit’

  • El PP valencià havia convocat una reunió per decidir l'expulsió de l'ex-conseller, en un clima de tensió interna

VilaWeb
Redacció
26.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-conseller de Solidaritat i ex-portaveu del PP a les corts, Rafael Blasco, va presentar un escrit a la mesa ahir en què expressava la voluntat de passar a la condició de diputat no adscrit de la cambra i causar baixa del grup popular. En el document, al qual va tenir accés l’ACN, Rafael Blasco manifestava que en cas de prosperar el recurs que havia presentat al comitè de drets i garanties del PP sol·licitaria de reincorporar-se al grup del PP. Ahir a la vesprada, el grup popular va suspendre la reunió per tractar sobre la seva expulsió. El PP va obrir expedient a Blasco i el va suspendre cautelarment de militància arran d’unes declaracions en una entrevista.

L’escrit de Blasco

En l’escrit, Rafael Blasco fa constar que ha estat convocat a la reunió en què es tractava de la seva expulsió i que el dia 22 de juny va tenir coneixement de l’expedient obert pel PP i de les mesures cautelars obertes de suspensió de militància i d’inhabilitació per a exercir càrrecs públics en representació del partit.

Blasco lamenta que no li hagi estat concedit el tràmit d’audiència per poder presentar al·legacions o saber amb quins fonaments el comitè de drets i garanties del PP actuava contra ell. El diputat manifesta ‘indefensió’ perquè no té coneixement dels motius de les mesures preses.

També assenyala que la situació origina tensió entre els membres del grup popular: ‘Hi ha companys que m’han manifestat la seva decisió de no acudir a la reunió i alguns d’assistir-hi i votar contra si hi hagués votació.’

‘No tinc cap intenció de contribuir que, en uns moments de serioses dificultats per a la societat valenciana, es pugui obrir en el grup popular la menor polèmica que doni una visió desvirtuada del funcionament del grup’, explica Blasco en l’escrit.

Afegeix que una votació podria ser signe de divisió i que vol evitar-ho, tot i discrepar del procediment seguit per sancionar-lo. Reitera que ha defensat el projecte polític i els compromisos electorals del PP: ‘Sempre des de la lleialtat i respecte institucional que exigeix la meva responsabilitat política; així és i així serà mentre continuï de diputat a les corts.’

Reunió d’ahir

La direcció del PP valencià estava decidida a enllestir per la via ràpida l’expulsió de Blasco, encausat en el cas Cooperació de presumpta corrupció. El síndic del grup parlamentari del PP a les corts, Jorge Bellver, havia convocat una reunió urgent ahir a les 18.00 a la sala Vinatea del parlament valencià amb un únic punt a l’ordre del dia: ‘El pronunciament del grup parlamentari popular sobre l’expulsió de Rafael Blasco d’aquest grup.’ No era previst que fos una reunió fàcil, car s’esperava que hi hagués uns quants diputats que es resistissin a expulsar-lo.

Rus va avisar que no aniria a la reunió

Un dels qui ja s’havia mostrat contrari a l’expulsió de Blasco no era un diputat qualsevol, sinó el president de la Diputació de València, Alfonso Rus, que compta sempre amb força suport. En declaracions a la Cadena Ser, va dir abans-d’ahir que no pensava anar a cap reunió del partit que tingués per objectiu expulsar Blasco, i va lamentar que hagués hagut de saber per la premsa la suspensió de militància de l’ex-conseller.

Castellano diu que Blasco ja no seurà a la bancada popular en el pròxim ple

Prèviament, també abans-d’ahir, el portaveu del govern valencià, Serafín Castellano, havia dit amb contundència que Blasco no tornaria a seure a la bancada popular en el proper ple a les corts. Castellano va assegurar que no hi hauria fractura dins el grup i que es donaria suport a la decisió. ‘Serà la mesa que decidesca; el partit no hi té cap inconvenient si s’ha de votar o bé si s’han de recollir signatures. El fet important és la decisió, que ja s’ha pres; la manera serà la que decidesca el reglament de les corts’, va manifestar.

L’origen de la suspensió fou el moment que Alberto Fabra decidí d’obrir expedient a Blasco per unes declaracions en una entrevista a 13 TV, on va dir que l’advocacia havia rebut consignes per a sol·licitar presó contra ell. I encara afegí que si s’obria judici no deixaria l’acta de diputat, per més que el PP l’expulsés del grup.

Quin és el procés per a expulsar un diputat d’un grup parlamentari?

Segons el reglament de les corts, perquè Rafael Blasco sigui expulsat del grup parlamentari el PP ha d’acreditar que la majoria dels diputats del grup aproven aquesta decisió. Ara, la fórmula de la votació no és clara. Fabra malda perquè sigui privada, de manera que no es faci públic ni el resultat ni els noms dels diputats que hi voten a favor i contra. D’aquesta manera vol evitar que s’esbombi encara més el clima de tensió que viu el PP.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any