The New York Times posa Carlos Fabra com a exemple de corrupció

  • El diari va publicar ahir a la portada un article sobre la corrupció a l'estat espanyol

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El New York Times va publicar ahir un extens article sobre la corrupció a l’estat espanyol. Entre més casos, es fixava en la gestió de l’ex-president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, i recordava que havia impulsat un projecte esdevingut ‘símbol del balafiament’: l’aeroport de Castelló, que no havia pogut atreure cap vol des del 2011, quan havia estat inaugurat, i que tenia ‘una estàtua en honor de Fabra que va costar 500.000 dòlars als contribuents’.

Fins fa un mes, Fabra era president d’Aerocas, societat gestora de l’aeroport. Però va dimitir el càrrec quan el jutge tornà a obrir judici oral per un cas en què Fabra era acusat de tràfic d’influències, suborn i delictes contra la hisenda.

L’article repassa el cas Urdangarin i esmenta el president espanyol Mariano Rajoy pels papers de Bárcenas, en què ‘constava que membres del seu partit rebien diners de sotamà’.

Pel New York Times, la corrupció a l’estat espanyol ‘és el resultat d’una estructura política que deixa un poder enorme a les mans de les autoritats locals, moltes de les quals poden atorgar contractes i cedir terrenys fent poques consultes o cap’. També destaca els vincles d’autoritats municipals i territorials amb les caixes d’estalvis, que ‘han creat les condicions ideals per a la corrupció en els anys del boom de la construcció’.

El diari diu que a l’estat espanyol ja es parla de reformar el finançament dels partits i les lleis de transparència, i també de l’augment de penes per als casos de corrupció i l’enfortiment de la independència de les auditores. Amb tot, afegeix, ‘molts experts consideren que encara hi ha molta feina per fer si es vol reforçar un sistema judicial finançat deficientment, que permet que molts casos de corrupció romanguin irresolts durant anys’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any