Brussel·les demanarà explicacions a Wert pels atacs a la immersió

  • S'hi ha compromès l'eurocomissària Vassiliou en una reunió amb els eurodiputats catalans

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.04.2013 - 14:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Androulla Vassiliou, eurocomissària d’Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, s’ha compromès amb els eurodiputats catalans a demanar explicacions a José Ignacio Wert sobre la nova llei d’educació i les resolucions contra la immersió lingüística. Vassiliou s’ha reunit a Brussel·les amb Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU), Maria Badia i Raimon Obiols (PSC), Raül Romeva (ICV) i Ana Miranda (BNG, en representació d’ERC) i s’ha quedat perplexa, segons els eurodiputats, quan li han explicat que la interlocutòria del TSJC obliga a impartir una classe en castellà si un sol alumne ho demana. 

Vassiliou parlarà amb Wert informalment. No li enviarà cap carta ni se’n queixarà públicament, sinó que aprofitarà la pròxima reunió de ministres europeus d’Educació a Brussel·les per demanar-li’n explicacions. L’eurocomissària xipriota ha preguntat tres vegades als eurodiputats catalans si era veritat que en cas que un sol alumne demanés de ser escolaritzat totalment en espanyol tota la classe hauria de fer-se en espanyol. ‘No se’n sap avenir’, ‘s’ha quedat una mica perplexa’, ha dit la socialista Badia després de l’entrevista.

‘Li hem explicat la importància i el bon funcionament del nostre model d’immersió lingüística, que compta amb el reconeixement de Brussel·les tant pels bons resultats que se n’obtenen en l’aprenentatge de les llengües com per la cohesió social que se’n deriva’, ha dit Badia. Els eurodiputats descarten que Vassiliou defensi públicament l’ensenyament del català, perquè ‘això no ho pot fer’, però, segons ells, ha entès la situació i s’ha compromès a mirar de parlar directament amb Wert.

Tremosa ha advertit l’eurocomissària que el fet que un sol estudiant pugui fer canviar la llengua de tota la classe és un precedent molt preocupant a la UE i pot causar fortes ‘distorsions pressupostàries’. ‘Li hem demanat que tingui un paper una mica més actiu, perquè si la CE es renta les mans en un fet tan important com aquest després hi haurà desafecció en les eleccions europees’ i ‘ara és el moment de fer alguna cosa i no d’esperar que arribin els grans mals, ha avisat Tremosa. Raül Romeva (ICV) ha celebrat que l’eurocomissària hagi estat ‘molt receptiva’ i els hagi mostrat la voluntat d’ajudar.

Precisament abans-d’ahir el president Artur Mas es va reunir amb Vassiliou i aquest front comú d’eurodiputats de tots els grups parlamentaris confirma el missatge que el suport al model català d’immersió lingüística és transversal. Els eurodiputats catalans del PP, Alejo Vidal-Quadras i Santiago Fisas, no han participat en l’entrevista, però sí Salvador Sedó (d’UDC), que hi comparteix grup parlamentari, el Partit Popular Europeu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any