Resposta contundent de govern i partits a la nova interlocutòria del TSJC contra la immersió

  • Un sol alumne pot imposar l'espanyol a tota la classe, segons el tribunal · La Generalitat no pensa complir la interlocutòria del TSJC, que ja és objecte de recurs

VilaWeb
Redacció
11.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Irene Rigau, consellera d’Educació, va ser contundent ahir en relació amb la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a introduir la llengua espanyola al grup escolar d’un l’alumne quan els pares hagin demanat per via judicial que hom li faci classes en espanyol. ‘La llengua del grup no pot canviar perquè un nen ho demani’, va declarar Rigau. ‘Lamentem haver de defensar contínuament el nostre model, però no ens en cansarem. I no pensem en la possibilitat d’executar aquesta resolució en aquests termes.’ ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP també van refusar amb contundència la interlocutòria del màxim tribunal de Catalunya contra el català a l’escola.

Rigau va voler deixar clar que la interlocutòria es referia a una mesura cautelar dictada a partir d’un procediment sobre el qual no hi ha sentència. I que la Generalitat hi ha presentat un recurs. ‘El departament d’Ensenyament ha seguit una política de defensa total del model lingüístic, esprement al màxim el nostre dret de defensa. Un model que té una història de trenta anys i el reconeixement parlamentari.’ ‘És obligació nostra de continuar vetllant per poder respondre a totes aquelles qüestions que jurídicament es presenten amb la intenció de modificar un sistema que Catalunya entén que és propi i de gran vàlua per a la cohesió.’

La consellera va dir que la manera d’atendre les famílies que consideren que en un moment determinat demanen classes en llengua espanyola és regulada a la LEC, que preveu una atenció individualitzada en determinades edats.

ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP refusen la interlocutòria i defensen l’escola en català

ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP van refusar també la interlocutòria del TSJC que estén l’ús del castellà a tota l’aula quan un alumne ho demani. Tots van defensar l’escola en català i el sistema d’immersió lingüística. Marta Rovira, d’ERC, va remarcar que els tribunals no podien estar per sobre d’una llei aprovada al parlament ni de la voluntat majoritària d’un poble; Rocío Martínez-Sampere, del PSC, va atacar la politització que es fa de la llengua a l’escola i va negar que hi hagués cap problema real en aquesta matèria; Dolors Camats, d’ICV, va defensar que es blindés el model i va criticar els qui volien ‘atiar la divisió’. I Quim Arrufat (CUP) va cridar a la desobediència.

PP i Ciutadans celebren la interlocutòria

Per contra, el Partit Popular (PP) i Ciutadans es van mostrar satisfets per la interlocutòria. El PP va demanar ‘quantes sentències necessita’ la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, per implantar el castellà a l’escola com a llengua vehicular. Ciutadans va retreure al govern l’actitud reiterada i va recordar que ‘els drets són de la gent, no dels nacionalistes ni de la consellera’. Tots dos partits van demanar a Rigau, a més, que acatés la interlocutòria i apliqués el model que determinava el TSJC.

Somescola expressa una profunda indignació per la resolució del TSJC

Somescola.cat va manifestar profunda indignació i va voler palesar que no hi havia cap conflicte lingüístic a Catalunya. La plataforma, que conformen sindicats, entitats socials i associacions de pares, va dir que la interlocutòria del TSJC volia ‘desestabilitzar i crear sensació de conflicte discriminatori a les escoles’. La plataforma va fer una crida a la desobediència i va reclamar al Departament d’Ensenyament que tingués més fermesa que mai. Per a Somescola.cat, aquesta resolució és ‘el pas previ als criteris d’espanyolització que fonamenten el projecte de nova llei impulsada per Wert’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any