Els casos de corrupció continuen tacant la política catalana

  • Ahir va ser detingut el batlle de Sant Hilari Sacalm per la suposada vinculació amb una trama de suborns entre polítics i empresaris

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els casos de corrupció esclaten setmana rere setmana i aprofundeixen encara més el distanciament i la desconfiança dels ciutadans respecte dels polítics. Ahir van ser tema del dia dos casos que afecten municipis i batlles de Catalunya. Per una banda, el Servei de Vigilància Duanera va detenir Robert Fauria i Danés, batlle de Sant Hilari Sacalm i president del Consell Comarcal de la Selva, per la suposada vinculació en una trama de suborns entre polítics i empresaris per a l’adjudicació de serveis públics. D’una altra, el PSC va decidir d’expulsar de la direcció Manuel Bustos, fins ara secretari de Política Municipal, i va anunciar que no tornaria a ser candidat a batlle de Sabadell, càrrec que va dimitir ahir.

Detenció del batlle de Sant Hilari Sacalm

Segons fonts de la investigació citades per Europa Press, a més de Fauria (CiU) foren detinguts el cap del Departament d’Organització de Serveis a la Ciutadania del consell comarcal i un apoderat i un administrador de l’empresa GRS Arc Local. Les detencions es derivaven de l’anomenada ‘operació Pokémon’, que instrueix la titular del jutjat d’instrucció número 1 de Lugo (Galícia), Pilar de Lara.

La jutgessa havia ordenat de detenir vuit persones a Galícia, Astúries i Catalunya, entre les quals hi ha també el regidor de seguretat de l’Ajuntament de Sant Jaume de Galícia, Albino Sánchez Aldrey (PP), i l’ex-assessor del PP Ángel Luis Espadas.

En aquesta operació, agents judicials van escorcollar l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, on van revisar alguns expedients, i també el Consell Comarcal de la Selva, on van tancar tots els treballadors a la sala de plens. A més, també es van fer dos escorcolls a la Diputació de Girona, un a l’organisme autònom Xaloc, que s’encarrega de la gestió de tributs dels municipis que ho deleguen, i un altre al patronat de turisme. En total, els escorcolls van durar deu hores i els agents se’n van endur caixes plenes de documentació.

A Sabadell, Bustos dimiteix

El PSC va decidir ahir d’expulsar de la direcció Manuel Bustos, fins ara secretari de Política Municipal, i va anunciar que no repetiria com a candidat a la batllia. Ho va dir el secretari d’Acció Política del PSC i batlle de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, que també va anunciar que Bustos no continuaria al capdavant de la Federació de Municipis de Catalunya. Per Balmón, ara seria lògic que agafés les regnes dels socialistes a Sabadell el candidat següent de la llista electoral.

Ahir mateix, Bustos va anunciar que deixava el càrrec de batlle de Sabadell. Ho va dir al matí, en una compareixença a la sala de plens de l’Ajuntament de Sabadell. Bustos va plegar per la impossibilitat de governar, i perquè era possible que els grups de l’oposició, que tots junts sumaven majoria al ple, li presentessin una moció de censura. Es trobava acorralat pel cas Mercuri de suposada corrupció urbanística, en què és encausat.

Bustos va tornar a la batllia la setmana passada després d’haver-se’n apartat unes quantes setmanes, tan bon punt va ser encausat. Tot i la dimissió, continuarà essent regidor a l’Ajuntament de Sabadell.

En la compareixença d’ahir, va voler insistir en la seva innocència i la del seu equip i va reiterar que tenia la consciència tranquil·la.

Bustos va atribuir la decisió al ‘blocatge per part de l’oposició en qüestions que afecten la gestió de la ciutat’ i al fet que el secret del sumari s’ha prorrogat més temps. ‘Els grups de l’oposició han manifestat la intenció de promoure una moció de censura, i han blocat decisions que afecten el present i el futur de la ciutat, tot i saber, com saben, que no hem estat encausats per corrupció urbanística ni ens hem enriquit amb els nostres càrrecs’, va declarar.

També va anunciar que avui presentaria al jutge una declaració per defensar la seva versió, acompanyada de documents que, segons ell, acreditarien que havia actuat legalment. ‘Ho faig per col·laborar amb la justícia. Reclamo justícia’, va dir. 

Va dir que presentava la dimissió ‘pel bé de la ciutat, del projecte polític i de la política en general’. Va explicar que dimarts havia valorat la decisió amb Pere Navarro, primer secretari del PSC. I va acabar la compareixença pronosticant que el temps posaria ‘cadascú al seu lloc’: ‘Algun dia se sabrà la veritat, i podrem veure com s’ha malmès injustament el nostre bon nom i honorabilitat.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any