CiU i ERC, incorporen aportacions d’ICV i CUP a la declaració de sobirania

  • Demà al matí s'ha d'entrar la proposta al registre del parlament

VilaWeb
Redacció
14.01.2013 - 19:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els portaveus parlamentaris de CiU i ERC es reuneixen per acabar de refer el text de la declaració de sobirania per incorporar les demandes d’ICV i la CUP abans de portar-la al registre del Parlament. Pensen incloure un major protagonisme del concepte de ‘dret de decidir’ i, en canvi, restar-ne als conceptes ‘independència’ i ‘construcció d’un estat’. Jordi Turull i Marta Llorens, per CiU, i Marta Rovira i Lluís Salvadó, per ERC, són els encarregats de refer el document.

Fonts de la negociació han indicat que el text de la declaració que va publicar-se dijous era tan sols un esborrany i que demà entrarà al registre el text definitiu abans de l’inici de la reunió de la junta de portaveus, a les deu del matí.

El text pactat per CiU i ERC i que es va donar a conèixer la setmana passada declara la ‘sobirania democràtica del poble de Catalunya com a subjecte polític i jurídic, iniciant el procés per fer efectiu el dret de decidir com a plasmació del dret d’autodeterminació dels pobles, i fer efectiva la voluntat de constituir Catalunya en un nou estat europeu’.

Després que ERC obrís la porta a modular la declaració i que UDC apostés per recollir totes les sensibilitats, CiU i els republicans s’han trobat aquesta tarda al Parlament i han acordat modificar el text per acostar-se a PSC, ICV-EUiA i CUP. De fet, ambdós grups han lamentat que es filtrés el text abans de poder-lo negociar amb la resta de grups.

Segons han explicat fonts d’ambdues formacions, els canvis que realitzaran CiU i ERC respondran a les demandes de PSC i ICV, que es queixaven que la proposta vinculés la convocatòria d’un referèndum amb la construcció d’un estat propi. Això significa que es reforçaran els conceptes de sobirania i dret de decidir, però faltarà saber què passa amb la qüestió de l’estat propi, si es manté, si queda en segon pla, en condicional o desapareix.

El PSC, ICV-EUiA i la CUP presenten propostes de resolució pròpies, però CiU i ERC confien que les modificacions que faran al text serviran per demostrar que volen arribar a acords amb les altres formacions.

Amb tot, l’entrada al registre del parlament de la proposta no marca pas la fi de la negociació. A partir d’aquest moment, els partits podran negociar la introducció d’esmenes a la proposta principal i acabar modificant la declaració final per ser votada conjuntament al Parlament en el ple del 23 de gener.

 

Més informació: Unió utilitza el PSC per entrebancar la declaració de sobirania

La proposta de declaració de la CUP: Països Catalans i desobediència civil

El PSC vol que es negociï amb Espanya una reforma federal de la constitució

La declaració, vista pels altres partits sobiranistes

Junqueras, disposat a incorporar propostes d’ICV i la CUP a la declaració de sobirania

Editorial de Vicent Partal: Hora de negociar

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any