Unió utilitza el PSC per entrebancar la declaració de sobirania

  • Demana que es torni a redactar des de zero i que se n'ajorni el debat, per fer-ne partícip el PSC

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.01.2013 - 14:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tal com ja va avançar ahir Josep Antoni Duran i Lleida des del seu bloc, Unió vol que comenci des de zero la redacció i negociació de la declaració de sobirania perquè s’hi pugui incorporar el PSC. Avui la portaveu del partit, Marta Llorens, ha demanat que s’ajorni el debat parlamentari, previst per al 23 de gener, perquè l’acord pugui incorporar els socialistes. ‘Els 107 diputats són la línia roja que hem de tenir present’, ha dit Llorens, en referència als diputats que sumen, CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP.

‘La proposta de resolució ha de tenir el màxim de suport i fortalesa del parlament’, ha declarat Llorens després de la reunió del comitè de govern d’Unió, en què no ha assistit Duran perquè és de tornada de Xile.

Duran deia ahir al seu bloc que aquest procés no s’havia començat bé i que cal tornar a començar. També explica que avui es reuneix el comitè de govern d’Unió, una reunió a la qual no podrà assistir, i que aquest comitè prendrà una posició en nom d’Unió sobre aquesta declaració.

“Si vols anar de pressa ves-hi sol, però si vols anar lluny, ves-hi acompanyat”, ha resumit Llorens fent servir un proverbi. Així, ha opinat que els partits que defensen el dret a decidir han de ser capaços entre tots d’arribar a un acord, “sigui reiniciant el procés, sigui esmenant el document, sigui posposar el debat a la data en què hi hagi un acord ampli”.

Tot i així, la portaveu d’UDC creu que hi ha temps fins al 23 per poder arribar a un acord. En tot cas, els grups han de presentar aquest dilluns els seus textos i després s’entrarà en el procés de negociació d’esmenes. I la prioritat és el PSC, i UDC farà “tots els esforços” per facilitar que els socialistes es puguin sumar.

Una qüestió que socialistes i ICV han demanat de modificar és la vinculació entre el dret a decidir i l’estat propi, cosa que comparteix UDC en certa manera i que entén que pugui causar divergències. I és que segons Llorens, aprovar aquest document és només una primera fase on només s’ha de parlar de consulta i no del seu resultat. “Fer i exercir el dret a l’autodeterminació no hauria de presuposar cap posició, sinó que hauria de poder incloure qualsevol posició, sigui a favor, sigui en contra o bé sigui matisada del que és estrictament independència sí o independència no”, ha defensat. Aquesta definició de la posició, a parer de la democratacristiana, seria ja la segona fase del procés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any