Miquel Barceló és investit doctor honoris causa per la UPF

  • N'assenyala la impressionant contribució feta a la pintura i a l'escultura contemporànies

VilaWeb
Montserrat Serra
29.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’artista Miquel Barceló serà investit doctor honoris causa per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) avui a migdia, a proposta del rector, Josep Joan Moreso. L’honor li és conferit per ‘la seva impressionant contribució a la pintura i a l’escultura contemporànies, manifestada en una trajectòria que combina l’arrelament a la terra amb una capacitat immensa d’esdevenir un artista global. La seva obra representa, doncs, una expressió singular de les aspiracions, de les angoixes, de l’alegria i de la tristor dels éssers humans d’avui.’

Miquel Oliver, professor del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF, serà el padrí de Barceló a la cerimònia, i l’elogi anirà a càrrec de José García Montalvo, catedràtic d’economia aplicada del Departament d’Economia i Empresa de la Universitat.

Miquel Barceló (Felanitx, Mallorca, 1957), és l’artista viu més internacional que té actualment la cultura catalana. El 1981 prengué part en la Biennal de São Paulo i l’any 1982 fou l’únic artista de l’estat espanyol seleccionat per la prestigiosa Documenta 7 de Kassel. És allà que va entrar en contacte amb importants artistes i que es féu conèixer internacionalment. Aquest mateix any va exposar amb èxit a París, acomboiat pel galerista Yvon Lambert.

El 1986 va presentar la seva primera exposició als Estats Units, a la Leo Castelli Gallery de Nova York. Després d’instal·lar el taller a la Devesa de Ferrutx (Mallorca), tornà a París per residir-hi intermitentment fins avui. El 1988 féu el primer viatge a l’Àfrica (referència geogràfica important en la seva obra) i passà una llarga temporada a Mali, que ha esdevingut una altra de les seves residències habituals.

Algunes de les seves creacions més notables d’aquests últims anys són la reforma de la Capella del Santíssim de la catedral de Ciutat de Mallorca, que omplí amb un retaule ceràmic (acabat el 2007), i la restauració de la cúpula de la sala XX del Palau de les Nacions Unides de Ginebra, anomenada ‘dels Drets Humans i de l’Aliança de Civilitzacions’ (2008).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any