Els veïns d’Algemesí es manifesten pel nom del País Valencià

  • Els veïns de l'avinguda del País Valencià 'van votar' dimarts a mà alçada contra la proposta municipal de canviar el nom del carrer · Avui, a les 19.30, es manifestaran

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els veïns d’Algemesí (la Ribera) eixiran avui al carrer per manifestar-se contra la decisió de l’equip municipal d’eliminar el nom de l’avinguda del País Valencià, al·legant que la denominació ‘País Valencià’ és il·legal.

De la manifestació, que començarà a les 19.30, els organitzadors en destaquen el caràcter històric: ‘En Algemesí s’han fet actes de protesta per qüestions municipals, però mai una manifestació per problemes locals.’

Els veïns i veïnes d’Algemesí són convocats a manifestar-se pels principals carrers d’Algemesí contra una decisió unilateral i antidemocràtica de l’ajuntament’, diu la convocatòria. I continua: ‘Dimarts el veïnat de l’avinguda del País Valencià en particular, i el d’Algemesí en general, plantà cara a un equip de govern que no sols canvia un nom que no li agrada, sinó que ataca les bases ètiques del sistema democràtic.’

Els veïns consideren que el conflicte ‘va més enllà d’una simple controvèrsia sobre el nom d’un territori’. I s’expliquen: ‘El que hi ha en joc són dues concepcions diferents de la política. La concepció caduca del partit popular que es basa no a escoltar, sinó a manar, a pensar que el poble està al servei del governant, que es basa en la imposició i en l’obscurantisme, contra la concepció veïnal que vol un govern que escolte la gent i treballe per la gent, que es conceba com un servidor del poble i sobretot que es base en el diàleg i en la transparència.’

‘Votació’ popular contra la decisió

L’equip de govern municipal, a mans del PP, s’ha trobat amb la rebel·lió dels veïns. Dimarts, en una reunió amb el consistori la gent va votar a mà alçada i de manera unànime per mantenir el nom del carrer.

La reunió, convocada per l’equip de govern, va ser dura; finalment, sota la pressió dels habitants del carrer, el portaveu dels populars locals es véu obligat a admetre que la denominació País Valencià no era de cap manera il·legal (de fet, figura en el text oficial de l’estatut d’autonomia) i que el canvi havia estat proposat per la ‘voluntat política’ del PP. Va quedar clar, a més, que la proposta havia sortit de la direcció valenciana del partit, que vol que s’aplique a les poblacions que calgui.

Aquestes afirmacions foren contestades pels veïns que van demanar qui de l’equip de govern era partidari de canviar el nom de l’avinguda del País Valencià. Com que no hi hagué resposta, els veïns mateixos van votar a mà alçada contra el canvi de nom. A sobre, els veïns de l’avinguda ja han presentat desenes de recursos contra la decisió municipal.

Com a Xàtiva

La polèmica ve de la proposta, feta al setembre pel partit polític local Més Algemesí, de retirar els honors que la ciutat no ha suspès al general Franco. Més Algemesi integra els militants del Bloc Nacionalista Valencià, d’Esquerra Republicana del País Valencià i independents.

Igual que va passar a Xàtiva, el PP va modificar la moció afegint-hi que supeditava la retirada dels honors a Franco amb el canvi de nom de l’avinguda del País Valencià per ‘avinguda de la Comunitat Valenciana’. En veient això els membres de l’oposició, Més Algemesí, PSPV-PSOE i Esquerra Unida, varen abandonar el ple per no fer-se còmplices de la maniobra. Acabat el ple, el Partit Popular hagué de dir que la votació no era vàlida perquè no hi havia hagut l’oposició.

Però en el ple del mes d’octubre es va confirmar que el govern local havia decidit de canviar el nom de l’avinguda. Això irrità alguns veïns que aquell mateix vespre van informar la resta d’habitants de l’avinguda.

Per tot plegat, Més Algemesí amenaça l’equip de govern amb una querella per prevaricació, atès que la moció aprovada no s’havia presentat formalment al ple, cosa que fa l’aprovació il·legal.

En vist de la tensió ciutadana, l’equip de govern va convocar els veïns a una reunió, que es féu dimarts al vespre; i és en aquesta reunió que els veïns van deixar clar amb el seu vot que s’oposaven a l’actuació del grup popular i de l’equip de govern. A la sala hi havia uns 150 veïns.

En unes declaracions a VilaWeb el portaveu del grup municipal de Més Algemesí, Josep Bermúdez, manifesta que ‘el PP practica una política de revenja i intolerant contra els qui no pensen com ells i això és molt preocupant’. A més, ‘tots sabem quin és el seu model de país, vinculat al clientelisme i a la corrupció, igual que tots sabem que la denominació País Valencià és el símbol d’un model diferent de país que ells no tenen més remei que acceptar que existeix, però que, si pogueren, el prohibirien’. En opinió del regidor nacionalista, ‘no es tracta, simplement, d’un canvi de nom, sinó d’una batalla que va més enllà.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any