Homenatge a les víctimes del franquisme a València, malgrat les prohibicions de l’ajuntament

  • L'Associació Memòria de Mallorca recorda les víctimes al cementiri de Palma

VilaWeb
Redacció
01.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Fòrum per la Memòria del País Valencià (Twitter) manté per a avui l’acte de record i homenatge a les víctimes del franquisme, malgrat els entrebancs de l’Ajuntament de València, que li ha prohibit de marcar les fosses comunes del cementiri de la ciutat.

L’entitat manifesta que l’ajuntament solament vol que les víctimes continuïn submergides ‘en la invisibilitat i en la clandestinitat més absoluta’ ·  Anuncia que pondera la possibilitat d’emprendre la via judicial.

Com cada Diada de Tots Sants, el Fòrum per la Memòria ha convocat avui a les deu del matí un homenatge a les víctimes del franquisme al cementiri general de València. Tot i complir amb la legislació a l’hora de sol·licitar l’autorització pertinent, l’ajuntament no els ha donat permís per senyalitzar les fosses. No és ni el primer ni l’únic entrebanc del govern municipal del PP als homenatges del Fòrum a les víctimes. ‘Ens tenia acostumat a tota mena de prohibicions’, diu l’entitat, que recorda que l’ajuntament no els ha permès fins ara de posar els noms de les víctimes sobre la terra que cobreix les retes; ni tampoc fer una ofrena floral on hi ha les fosses; ni tan sols interpretar música argumentant que molestava els visitants. Però ara, l’ajuntament els impedeix de senyalitzar les fosses comunes dient que ‘el dret de soterrament en sepultures en terra es concedeix únicament per cinc anys, podent renovar-se la concessió únicament en les preferents’, i amb majúscules afegeix: ‘No en la fossa comuna que no són objecte de renovació’.

El Fòrum per la Memòria constata que ‘mai no s’havia fet palesa tanta discriminació’ i que la resolució de l’ajuntament ‘reconeix implícitament que hi ha soterrades víctimes del genocidi franquista’. Recorda que en la majoria de casos els familiars no han sabut fins ara que existien aquestes fosses, ja que oficialment eren persones desaparegudes. Gent morta per la fam, per malalties no assistides, per tortures i violacions, gent assassinada ‘per la seua condició de perdedors de la guerra’, que foren ‘llençades, en la clandestinitat més absoluta i sense ni tan sols un taüt, dins el forat negre de l’oblit’.

Per això ara estudia ara si porta la situació per la via judicial, tenint en compte ‘la inseguretat que pateix per part de l’Ajuntament de València’ i per evitar que continuï una situació ‘de desempara i obstrucció’ dels seus drets. I insisteix que l’acte d’homenatge ‘a les víctimes del genocidi franquista, que són els nostres familiars, amics, companys i éssers estimats, llençats a les fosses comunes, s’ajusta en tots els termes al costum i les accions realitzades amb tota llibertat per la resta de les ciutadans’.

Record a les víctimes del franquisme a Mallorca

Com ja van fer l’any passat, l’Associació Memòria de Mallorca ha convocat per a avui a les onze del matí un acte de record a les víctimes del feixisme a l’illa. Entre les onze i la una, membres de l’entitat atendran els visitants al Mur de la Memòria del cementiri de Palma i els donaran informació sobre el Memorial.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any