El Financial Times defensa el referèndum sobre la indepèndencia

  • 'El president Mas tindrà legitimitat democràtica per a convocar-lo', diu

VilaWeb
Redacció
25.10.2012 - 18:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ‘tindrà la legitimitat democràtica per a convocar un referèndum’, segons un nou article del diari anglès Financial Times, signat pel director d’Afers Internacionals, David Gardner. En l’article, titulat ‘Catalonia to Scots for inspiration’, Gardner explica que els catalans volen ‘internacionalitzar el conflicte amb l’estat espanyol’ per a aconseguir el suport d’Europa en cas que Madrid acabi blocant la consulta declarant-la il·legal o fins i tot ‘suspenent l’autonomia o inhabilitant Mas’.

Gardner recorda el clam d’independència que es va sentir al Camp Nou i admet que ‘gairebé ningú’ no creu que Mariano Rajoy faci com David Cameron amb Escòcia. Per això el paper dels altres països pot ser decisiu per a ‘determinar el resultat de la creixent i aguda batalla entre Barcelona i Madrid sobre si Catalunya té futur dins Espanya’.

També aporta unes declaracions d’Heribert Padrol, advocat presentat com a assessor del president Mas. Padrol diu que, mentre l’estat espanyol té la segona xarxa més extensa de trens de gran velocitat, després de la de la Xina, encara no hi ha cap connexió amb França.

Andreu Mas-Colell exposa que el poble català ha fet un pas endavant molt important i que ja no hi ha marxa endarrere en la qüestió del referèndum. ‘Fins i tot en cas que ara diguessin que volen negociar un pacte fiscal, el referèndum s’hauria de fer igual.’

Segons l’autor de l’article, el primer pas d’aquest procés són les eleccions del 25 de novembre, unes eleccions en què el president Mas aspira a assolir una àmplia majoria. Mentrestant, el govern espanyol es limita a dir que farà caure tot el pes de la llei sobre el president Mas. Però els catalans confien que el govern espanyol no pugui justificar a Europa una actuació que vagi contra la democràcia i presenten com a exemple el model escocès.

Més informació. Recull d’articles publicats a la premsa internacional d’ençà de l’Onze de setembre: L’impacte del procés català en la premsa internacional, titular a titular

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any