Identificacions i un detingut en un casal independentista de Badalona el 12-O

  • Diversos testimonis denuncien l'actuació desproporcionada de la guàrdia urbana

VilaWeb
Redacció
15.10.2012 - 12:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un concert contra la hispanitat a Badalona va acabar divendres passat a la nit amb un detingut, Joan Carles Isal, acusat de desobediència i resistència a l’autoritat per la Guàrdia Urbana. Alguns dels qui van assistir al concert han relatat els fets i han penjat vídeos a YouTube, denunciant una actuació desproporcionada per part de la urbana. De fet, Isal va presentar l’endemà una denúncia per detenció il·legal.

Segons que expliquen diversos testimonis, després d’un concert al casal independentista Antoni Sala i Pont el 12 d’octubre a la nit, van arribar agents anti-avalots per demanar la identificació a tots els qui havien sortit al carrer. Segons un comunicat(pdf) de la guàrdia urbana, els agents hi van anar ‘perquè uns veïns havien alertat que un grup de joves estaven fent soroll i consumint alcohol a la via pública’.

Isal fou detingut ‘per un presumpte delicte d’atemptat a l’autoritat, resistència i desobediència als agents’, després de ‘negar-se a identificar-se’. Isal, per la seva banda, ho desmenteix, i diu que no es va negar a identificar-se. També diu que ‘no hi havia cap denúncia per sorolls’, i recorda que a aquella hora ‘plovia, i amb prou feines hi havia ningú al carrer’.

Quatre agents es van llançar al damunt de l’home i el van picar a les cames i al coll. Isal va ser detingut i va passar tota la nit a la comissaria dels mossos d’esquadra. ‘No em van informar del motiu ni em van llegir formalment els drets fins que no vaig passar a mans dels mossos’, explica Isal al seu compte de Twitter, on diu que ‘a l’acte d’ingrés a comissaria de la guàrdia urbana, el ‘motiu’ de la detenció està en blanc’. I continua: ‘Moltes hores després, arriba un atestat dels Omega als mossos amb el ‘motiu’ d’atemptat a l’autoritat. L’agent dels mossos no ho veu clar, deixa la detenció ‘sense efecte’, fixa un judici ràpid i em desitja bona sort’.

Segons la versió de l’ajuntament, ‘un dels agents va intentar retenir-lo quan intentava entrar al local i el jove el va colpejar’ i ‘el jove va caure juntament amb un altre agent quan aquest l’immobilitzava’.

Un dels qui ho va presenciar, Cristian Cortes, explica en un apunt a Facebook com van anar els fets. Diu que els agents van acusar la gent que hi havia fora al carrer d’estar bevent alcohol, i tot seguit els van exigir la documentació d’identitat. ‘Van començar a gravar-nos amb càmeres. Jo em vaig tapar la cara i vaig fer fotos d’esquena al policia que em registrava; aleshores un altre policia se’m va encarar cridant i, estrenyent-me el braç, em va amenaçar que em quedaria sense càmera i em va obligar a ensenyar-li les fotos per comprovar que les havia esborrades. De cop, la gent que hi havia dins el local i al carrer va començar a exigir als policies que s’identifiquessin i expliquessin per què demanaven la identificació a la gent. No hi va haver resposta i la tensió va anar augmentant, amb la policia que cada cop empentava més la gent i cridava més fort. En Joan Carles crec que va ser qui va reclamar-los que s’identifiquessin d’una vegada (amb plaques i números) i els diguessin les raons per les quals identificaven la gent. Aleshores el sergent de la unitat Omega es va llançar contra en Joan Carles i el van treure del grup, tirant-lo a terra entre estrebades i cops de porra’.

L’endemà al matí, la policia va deixar anar Joan Carles Isal, que també havia estat detingut al juny en relació a la vaga general del 29 de març.

Demà dimarts a les nou del matí serà jutjat en un judici ràpid. La CUP de Badalona ha convocat una concentració de suport davant els Jutjats de Badalona ‘per denunciar la repressió del govern del PP de Badalona contra els moviments populars de la ciutat’.

Enllaços
Array

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any