Què cal fer per votar el 25 de novembre

  • L'agrupació de l'ANC de Nova York activa una web que fa molt entenedor el procés de vot, especialment des de l'estranger

VilaWeb
Redacció
03.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 25 de novembre hi haurà eleccions per a renovar el Parlament de Catalunya, i podran participar-hi tots els catalans amb dret de vot. Ara, no tothom qui voldrà votar serà aquell dia a prop del col·legi electoral que li correspongui. Per això l’agrupació de l’Assemblea Nacional Catalana de Nova York ha activat Vota.cat, una web que fa molt entenedor, sobretot als qui resideixen a l’estranger, el procés que cal seguir per a poder votar en aquestes eleccions.

Els catalans residents a l’estranger que han preparat la web expliquen que l’han desenvolupada després de constatar, durant molts anys, la complexitat dels procediments electorals, ‘sovint no exempts de greus incidències’: terminis que passen per alt, informació que no arriba a temps al consolat, informació redactada amb formalismes innecessaris… ‘Creiem que hi ha qui es pot beneficiar de tenir aquesta informació d’una manera més clara’, diuen.

La informació de la pàgina, avisen, és orientativa i explica a l’usuari, responent unes quantes preguntes, quins són els procediments que cal seguir per a poder exercir el dret de vot, tant si hom viu a l’estranger com si el dia de les elecci­ons és fora del seu municipi.

Calendari electoral

Dimarts va entrar en vigor el decret de convocatòria de les eleccions del 25 de novembre, que posa fi a la legislatura i obre el calendari electoral.

Fins el 15 de novembre hi ha temps per a sol·licitar el vot per correu. Els electors que resideixen a l’estranger, o s’hi troben temporalment, poden sol·licitar el vot fins el 27 d’octubre; la documentació relativa al vot dels discapacitats visuals es pot sol·licitar fins el 29 d’octubre.

Del 8 d’octubre al 15 es pot consultar el cens i, si escau, presentar reclamacions.

El 24 d’octubre es publicaran al DOGC les candidatures presentades, i el dia 30 s’hi publicaran les candidatures proclamades. Del 27 al 31 d’octubre es formaran les meses electorals.

La campanya electoral començarà el 9 de novembre i s’acabarà el dia 23. L’endemà, 24, serà jornada de reflexió. L’escrutini general es farà entre el 28 de novembre i l’1 de desembre, i del 2 de desembre al dia 10 es proclamaran els candidats electes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any