Escòcia publicarà l’any vinent informació confidencial sobre l’adhesió automàtica a la UE

  • En cas que el país opti per la independència se'n farà un llibre blanc, d'aquesta informació

VilaWeb
Redacció
14.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre escocès, Alex Salmond, sempre diu que Escòcia continuarà essent membre de la UE en cas que opti per la independència, perquè hi és des de fa quatre dècades i perquè així ho indiquen les informacions legals confidencials que ha rebut el seu govern.

Però fa poc el president de la Comissió europea, Jose Manuel Barroso, va dir a la BBC que ‘si un nou estat volia entrar a la UE, hauria de sol·licitar-ho’, i d’aquí ve que l’oposició parlamentària escocesa hagi demanat explicacions a Salmond.

Responent a la petició de revelar les informacions legals confidencials que pugui tenir el govern escocès sobre la permanència d’Escòcia a la UE, el primer ministre ha explicat als parlamentaris que la qüestió s’aclarirà completament en un llibre blanc que es publicarà el 2013, en què s’exposaran tots els detalls de la consulta sobre la independència i l’estatus legal d’Escòcia dins la UE.

A banda la pressió de l’oposició, el govern de Salmond també ha rebut la petició de la comissionada de la informació escocesa, Rosemary Agnew, de revelar si l’executiu havia rebut cap informació sobre el futur d’una Escòcia independent dins la Unió. Amb l’anunci de la publicació l’any vinent del llibre blanc sobre la independència, el primer ministre espera aturar aquesta petició.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any