El govern espanyol justifica la confiscació d’estelades als estadis

  • Diu que exhibir-ne no és cap delicte, però que pot suscitar 'una reacció adversa i violenta'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.08.2012 - 08:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha justificat que la policia responsable de la seguretat dels estadis esportius prohibeixi l’exhibició de l’estelada quan li sembli que pot ‘provocar una reacció adversa i violenta’ d’alguns afeccionats.

Aquesta és la resposta que ha rebut el portaveu d’ERC-RCat-Catalunya Sí al congrés espanyol, Alfred Bosch, arran d’unes preguntes que va fer per les moltes queixes rebudes. Els afeccionats catalans als esports es queixen que els prohibeixin d’entrar amb estelades a molts recintes esportius espanyols.

El diputat republicà va preguntar si hi havia alguna directiva del Ministeri d’Interior o de subdelegats del govern de l’estat perquè la policia encarregada de l’accés dels afeccionats no deixés entrar les estelades i el perquè.

En la resposta, el govern de Mariano Rajoy reconeix que ‘les estelades per si mateixes no constitueixen cap tipus d’infracció’, però Bosch destaca la ‘incongruència’ que suposa que al mateix temps se’n pugui prohibir l’exhibició i que puguin generar ‘reaccions adverses i violentes’.

‘Si no hi ha infracció, no pot haver-hi prohibició, i per això exigim al govern que actuï d’acord amb aquest precepte legal i no sota els criteris subjectius i aleatoris del policia o el coordinador de seguretat dels estadis’, reclama el diputat, que considera ‘la bandera estelada un símbol de llibertat i concòrdia, no de violència’. ‘Són uns altres, com els estats, els qui en nom de la seva bandera han fet guerres i aplicat la violència.’ Per això exigeix que l’estelada ‘sigui respectada pel govern espanyol i les forces policíaques, perquè és un símbol de llibertat i democràcia pel qual molta gent ha patit repressió i maltractaments, encara avui.’

SI lamenta que Espanya prohibeixi els símbols de llibertat com feia al franquisme

El secretari general de Solidaritat Catalana (SI), Uriel Bertran, ha lamentat avui que ‘l’estat espanyol prohibeixi els símbols de llibertat de la mateixa manera que feia la dictadura franquista’. Considera que ‘l’actitud repressiva envers un símbol de llibertat com l’estelada’ és digna de la dictadura franquista i ha contraposat aquest fet amb ‘la impunitat amb la qual Espanya permet manifestacions feixistes on s’exhibeix simbologia neonazi’. Bertran ha recordat que ‘el dia de la final de Copa, grups ultres i neonazis van desfilar per Madrid amb banderes franquistes, creus gammades i banderes de les SS amb la deguda autorització de la delegada del govern espanyol a Madrid, Cristina Cifuentes, i sense que el CNP denunciés ningú, quan aquest material sí que està expressament prohibit pel codi penal d’exhibir-lo’. 

Bertran també ha expressat el suport al militant de SI Sergi Massó, multat amb tres mil euros durant la final de Copa per exhibir una bufanda independentista que la policia espanyola li va robar. ‘El cas està en mans de la justícia arran de la denúncia interposada per SI i que la Fiscalia Superior de Catalunya va traslladar fa pocs dies a la Fiscalia en cap Provincial de Barcelona per a la seva investigació’, ha recordat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any