L’Eurogrup aprova definitivament el rescat bancari espanyol

  • El comissari Rehn recorda l'obligació de reduir el dèficit i fer les reformes pactades

VilaWeb
Redacció
20.07.2012 - 15:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ministres de finances de la zona euro han aprovat aquest migdia formalment el rescat bancari espanyol sense canvis i per una unanimitat. Era l’únic punt de l’ordre del dia de la reunió que han fet via teleconferència. L’eurogrup cedeix així cent mil milions d’euros a l’estat espanyol i recull en un memoràndum les condicions de l’ajut. El vice-president de la Comissió i responsable dels Assumptes Econòmics, Olli Rehn, ha recordat que el rescat té un vincle explícit amb els ajustos que a UE ha manat a l’estat espanyol i que es van aprovar divendres passat. 

Rehn ha dit que el rescat ha de servir per recapitalitzar i reparar el sector financer espanyol. També ha recalcat que el memoràndum marca que cal adoptar reformes estructurals i la correcció del dèficit. 

El rescat que el govern espanyol va sol·licitar el 25 de juny no s’ha aprovat fins avui perquè es requeria el vist-i-plau dels parlaments de Finlàndia i Alemanya, que, constitucionalment, no poden acceptar aquesta mena de moviments sense haver-los votats. El primer tram, de trenta mil milions d’euros, es lliurarà a final de mes.

A banda rescatar el sector bancari, l’estat espanyol podrà disposar d’una part dels diners per comprar deute a fi de rebaixar la prima de risc, o per obrir una línia de crèdit preventiva destinada a finançar l’estat. No obstant això, tota decisió requerirà l’autorització de l’eurogrup, que podrà imposar més condicions.  

Les condicions del préstec ja es van determinar en una reunió del 9 de juliol i s’ha canviat res: el termini per a tornar el préstec serà d’una mitjana de 12,5 anys, segons que va explicar el president de l’eurogrup, Jean-Claude Juncker.

De moment els diners es canalitzaran a través del Fons de Restructuració Ordenada Bancària (FROB) i es comptarà com a deute públic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any