Espanya rebrà un primer pagament de 30.000 milions d’euros del rescat bancari aquest mes

  • L'Eurogrup accepta mobilitzar un primer tram d'ajuda en una nova reunió maratoniana aquesta nit on també s'han marcat les principals condicions de l'ajuda

VilaWeb
Redacció
10.07.2012 - 08:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Espanya rebrà un primer pagament de 30.000 milions d’euros del rescat bancari a finals d’aquest mes de juliol, segons ha anunciat aquesta matinada el president de l’Eurogrup, Jean-Claude Juncker. Els ministres de l’Eurozona han arribat a un ‘acord polític‘ sobre les condicions del rescat que s’haurà d’aprovar formalment en una pròxima reunió -prevista pel 20 de juliol- i que necessitarà la ratificació d’alguns parlaments estatals.

Un cop completat aquest procés, es podran mobilitzar els 30.000 milions del primer tram d’ajuda financera com a ‘contingència per frenar necessitats urgents del sector bancari espanyol’, ha explicat Juncker.

El memoràndum de condicions del rescat es tancarà i es signarà el 20 de juliol, però ahir es va acordar que el termini de devolució serà de fins a 15 anys, amb una mitjana de 12,5 anys, segons ha explicat Juncker.

El president de l’Eurogrup ha dit que la recapitalització directa de la banca pot ser aplicada retroactivament un cop s’hagi creat el supervisor únic europeu. De moment, els diners es canalitzaran a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) i computarà com a deute públic.

Les condicions del rescat inclouen mesures ‘per reforçar el marc de regulació i supervisió a Espanya’, així com els requeriments individuals pels bancs beneficiaris de les ajudes, segons ha explica el comissari d’Afers Econòmics, Olli Rehn.

Un any de pròrroga pel dèficit

L’Eurogrup també ha aprovat donar un any de pròrroga, fins el 2014, per corregir el dèficit públic excessiu per sota del 3%. Pel 2012, el dèficit ha de ser com a màxim del 6,3% -enlloc del 5,3% previst inicialment. El 2013 l’objectiu serà un dèficit del 4,5% i el 2014, un 2,8%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any