The Guardian repassa ‘l’avarícia, l’amiguisme i la intromissió política’ en els bancs espanyols

  • Remarca 'els guanys milionaris' d'alts directius just abans de la fallida

VilaWeb
Redacció
09.06.2012 - 10:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Mentre els contribuents europeus es preparen per rescatar els bancs amb problemes a Espanya, els fiscals anticorrupció, els acadèmics i alguns parlaments regionals van descobrint una història d’avarícia, amiguisme i intromissió política que ha portat moltes de les entitats d’estalvi a caure de genolls’. Aquest és el començament de l’article que publica el diari The Guardian, que fa un repàs dels despropòsits en la gestió de diverses entitats bancàries, centrant l’atenció en el cas de la CAM.

‘La factura que els fons europeus han de pagar s’ha incrementat pels guanys multimilionaris que alguns alts executius es van endur poc abans que les seves entitats fessin fallida i per les decisions preses per membres no qualificats de les juntes que admeten que eren incapaços d’analitzar els llibres dels bancs. Unes juntes que eren plenes de gent posada per polítics o per gent que no en tenia ni idea sobre la banca, inclòs un cas d’un caixer de supermercat’, explica el diari.

I continua: ‘En algunes caixes d’estalvi van ser premiats amb posicions ben remunerades en llocs de direcció d’empreses filials, i amb viatges de luxe i crèdits tous. Els viatges a l’Índia, la Xina o a Chicago i els centenars de milions d’euros en préstecs a executius i membres de les juntes i a les seves famílies formaven part del privilegi del favoritisme polític i de l’amiguisme’.

El diari es fa ressò de la comissió de la CAM a les Corts Valencianes. I recull declaracions de la diputada de Compromís, Mieria Mollà: ‘Les coses que sentim son surrealistes. Encara no sabem els diners que es van endur els alts directius quan van abandonar la nau’.

I il·lustra el cas de l’empresari José Enrique Garrigós, ex-membre del consell de la CAM. ‘Que si vaig comprovar els comptes? Miri, sóc un home de negocis mitjà, que ni té el temps ni els coneixements per fer-ho’.

El diari britànic també recorda que el PP ha impedit que s’investigués Bankia al parlament espanyol i al de la Comunitat de Madrid, però que la fiscalia sí que ha obert una investigació. I recull l’aprovació al Parlament de Catalunya d’una comissió d’investigació sobre la gestió de les caixes.

Informació relacionada:

Un dels culpables de la crisi bancària a Espanya, responsable de l’informe de l’FMI

Preguntes i respostes sobre la imminent intervenció d’Espanya

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any