Les comunitats s’hauran d’adaptar al copagament farmacèutic abans del 30 de juny

  • Els usuaris de pròtesis, productes dietètics i del transport sanitari no urgent també n'hauran de pagar una part, segons que publica el BOE

VilaWeb
Redacció
24.04.2012 - 09:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb tres dies de retard ‘per problemes tècnics’, el Buttletí Oficial espanyol (BOE) inclou avui les mesures adoptades pel consell de ministres divendres passat sobre la reforma sanitària. S’hi diu que les comunitats s’hauran d’adaptar al copagament farmacèutic segons el nivell de renda dels usuaris abans del 30 de juny. Segons la nova norma, ‘l’aportació de l’usuari serà proporcional al nivell de renda que s’actualitzarà, com a màxim, anualment’. A més, els usuaris de pròtesis, productes dietètics i del transport sanitari no urgent també hauran de pagar una part de l’import d’aquests serveis.

Amb la nova norma, doncs, les persones actives amb una renda igual o superior a 100.000 euros s’hauran de fer càrrec d’un 60% del preu dels medicaments, una xifra que baixa al 50% si la renda se situa entre els 18.000 i els 100.000 euros, i al 40% per a les persones amb una renda inferior als 18.000 euros.

L’objectiu de la reforma sanitària és aconseguir un estalvi de 7.000 milions d’euros. Així mateix, el govern espanyol ha preparat un pla per lluitar contra el turisme sanitari i ‘l’ús fraudulent’ de la sanitat entre estrangers no residents, amb el qual s’estalviaran uns 1.500 milions d’euros. Per això, el reial decret llei inclou la modificació de l’actual llei d’estrangeria i l’adaptació completa de la directiva europea relativa al dret dels ciutadans de la UE i dels membres de la seva família a circular i residir lliurement en el territori dels estats membre.

La reforma també estableix la creació d’una plataforma de compres centralitzada perquè les comunitats comprin de manera conjunta medicaments hospitalaris i tecnologia mèdica, com ja es fa amb la vacuna del grip, amb què es generarà un estalvi d’entre 1.000 i 1.500 milions d’euros.

La resta de l’estalvi, segons el govern, procedirà de la creació d’una cartera de serveis comuna per a totes les comunitats i la implantació de la ‘e-salut’ (700 milions d’euros), la millora de la coordinació entre els serveis sanitaris i els serveis socials (600 milions de euros) i amb l’elaboració d’un catàleg homogeni de categories professionals que faciliti la mobilitat entre els serveis de salut (500 milions d’euros).

Els immigrants sense papers, sense targeta sanitària el 31 d’agost

Els immigrants sense papers es quedaran sense targeta sanitària el 31 d’agost, segons que estableix la nova normativa. . A partir d’aleshores, només podran accedir a l’assistència d’urgències a no ser que acreditin la condició d’assegurats. Els immigrants que haguessin obtingut la targeta sanitària quan no tenien papers i ara ja en tinguin, hauran de regularitzar la situació sanitària, com també ho hauran de fer els immigrants europeus que no s’haguessin inscrit en el Registre Central d’Estrangers.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any