El Consell de Garanties declara que la reforma laboral vulnera la constitució espanyola

VilaWeb
Redacció
05.04.2012 - 13:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell de Garanties Estatutàries considera inconstitucional com a mínim dos articles del decret llei de la reforma laboral impulsat pel govern espanyol. El PSC, ICV-EUiA, ERC i Solidaritat van sol·licitar el dictamen i l’òrgan consultiu ha considerat per unanimitat que els articles 12 i 14 contenen preceptes inconstitucionals. També diu que alguns aspectes de la reforma envaeixen competències de la Generalitat en matèria de formació continuada de treballadors i de relacions laborals.

El Consell considera que vulneren la constitució perquè el govern espanyol no pot dictar decrets llei que ‘afectin l’ordenament de les institucions bàsiques de l’estat; els drets, deures i llibertats dels ciutadans regulats en el títol primer; el règim de les comunitats autònomes ni el dret electoral general’.

L’article 12 del decret llei estableix en quins casos es poden modificar les condicions de treball. Es tracta d’un canvi de l’article 41 de l’estatut dels treballadors que preveu que una empresa pugui acordar modificacions substancials –com poden ser la jornada, l’horari, el salari o les funcions– per raons tècniques, econòmiques, organitzatives o de producció.

I l’article 14 fa referència a la negociació col·lectiva i també modifica l’estatut dels treballadors. Concretament, preveu que es puguin reformar convenis col·lectius també per raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any