Quins canvis comporta la reforma laboral?

  • Des de l'abaratiment de l'acomiadament a la reforma de la formació professional, repassem alguns dels punts més discutits de la reforma

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.03.2012 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol va aprovar el 10 de febrer una ‘agressiva’ reforma laboral, en paraules caçades al ministre De Guindos. Els sindicats majoritaris l’han contestat amb una contundent mobilització al carrer i ara amb la convocatòria d’una vaga general. Protesten perquè troben que la reforma suposa una retalla de drets laborals i que facilita i abarateix l’acomiadament. El govern espanyol defensa aquesta reforma perquè la troba ‘bona, justa i necessària’, en paraules del president, Mariano Rajoy; considera que fa falta per poder tornar a una situació de generació d’ocupació i de creixement econòmic. Tot seguit repassem els canvis més significatius que suposa aquesta reforma del mercat laboral.

Abaratiment de l’acomiadament

La reforma laboral rebaixa la indemnització de 45 dies per any treballat a 33, amb un màxim de 24 mensualitats. Aquesta reducció s’aplicava en el contracte de foment de la contractació indefinida, que la reforma del 2010 havia impulsat, però ara s’universalitza per a tots els contractes indefinits. Per a qui ja té un contracte indefinit, la indemnització es calcularà de manera proporcional: cobrarà 45 dies per any treballat per al període anterior a l’entrada en vigor de la reforma, i de 33 dies per al període posterior.

L’acomiadament procedent

La indemnització procedent és de 20 dies per any treballat i amb un màxim d’un any de salari. Sobre l’acomiadament procedent, es fa aquesta precisió: ‘Hi concorren causes econòmiques quan dels resultats de l’empresa es desprèn una situació econòmica negativa en casos com ara l’existència de pèrdues actuals o previstes o la disminució persistent del nivell d’ingressos o de vendes. En tot cas, s’entendrà que la disminució és persistent si es produeix durant tres trimestres consecutius’.

A més s’inverteix la càrrega de la prova, és a dir, és el treballador acomiadat el que ha de demostrar que el seu acomiadament ha estat improcedent.

L’estat, a través del Fons de Garantia Salarial (FOGASA), només es farà càrrec de vuit dies d’indemnització en els acomiadaments procedents de les pimes, quan l’anterior reforma de 2010 el va generalitzar a qualsevol empresa. Es paralitza la fusió del FOGASA amb el Servei Estatal d’Ocupació.

Les empreses podran reduir els salaris per raons tècniques

D’acord amb el decret-llei publicat al BOE, la direcció d’una empresa podrà abaixar salaris i jornades, suspendre contractes i canviar les funcions dels treballadors, si hi ha raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció.

Es prohibirà l’encadenament de contractes temporals més enllà dels dos anys

Des de l’any que ve es prohibirà l’encadenament de contractes temporals més enllà dels dos anys. Aquesta limitació s’havia suspès de manera temporal per al 2012 i el 2013.

Contracte indefinit per als emprenedors

A més, el govern espanyol introduirà un nou contracte indefinit per als emprenedors, amb una bonificació de tres mil euros a les empreses de menys de cinquanta treballadors que contractin el primer treballador menor de trenta anys i desocupat. El treballador contractat podrà cobrar el 25% per la prestació per desocupació i l’empresari podrà deduir-ne en el termini d’un any el 50% del total que al treballador li quedi per percebre.

Canvis en els Expedients de Regulació d’Ocupació

La nova reforma laboral elimina l’autorització laboral dels acomiadaments col·lectius, és a dir, si fins ara un ERO havia de ser aprovat per la conselleria d’ocupació de la comunitat autònoma i pel jutge, ara només cal l’autorització judicial. També permet que els treballadors afectats per un ERO temporal que finalment acabin acomiadats puguin recuperar fins a 180 dies d’indemnització d’atur.

Dret de la formació dels treballadors

Una altra novetat de la reforma és la creació del dret de la formació dels treballadors. ‘La formació professional ha de servir per aconseguir feina’, va sentenciar Báñez, que va explicar que es crearà un compte de formació, com un compte de la Seguretat Social, que anirà vinculat a la vida laboral del treballador, que tindrà dret a vint hores anuals de formació pagades per l’empresari. ‘La transparència, la lliure concurrència i l’avaluació de resultats’ seran els principis per a la nova formació professional i els centres que la imparteixin, va indicar la ministra.

Moderació salarial i prioritat dels convenis d’empresa

Báñez va explicar que la reforma laboral pretén ‘modernitzar els mecanismes de la negociació col·lectiva’. Així, el govern espanyol portarà a la llei l’acord de moderació salarial i la prioritat del conveni d’empresa al sectorial, com també la suspensió dels acords en cas de crisi, tal com van pactar els agents socials en el ‘Segon Acord per l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva 2012, 2013 i 2014’.

La reforma laboral es tramitarà com a llei per ‘cercar el màxim consens’, segons que va dir la portaveu del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría. Una vegada aprovada al consell de ministres, el text de la reforma s’ha enviat al congrés per a convalidar-la i, tot seguit, se’n votarà la tramitació com a projecte de llei.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any