SOS Racisme reclama el tancament dels centres d’internament per a estrangers

  • Un jove va morir ahir al CIE de la Zona Franca de Barcelona, criticat per les condicions en què es troben els interns

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.01.2012 - 16:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

SOS Racisme ha criticat la manca de garanties i de respecte als drets humans dels centres d’internament per a estrangers, arran de la mort d’un jove, ahir, al CIE de la Zona Franca de Barcelona. L’associació qualifica aquests centres d’espais opacs, incompatibles amb un estat de dret i democràtic’ i per això n’ha demanat el tancament immediat.

A la una de la matinada d’ahir, companys de cel·la d’Ibrahim Sissé van avisar que el noi es trobava malament. Poc després va arribar una ambulància i el van mirar de reanimar, sense èxit. Els forenses diuen que el jove va patir un infart, però companys del centre denuncien retard en l’assistència mèdica. Segons l’ACN, ‘versions no oficials apunten que l’intern mort havia advertit dijous a la tarda que no es trobava bé, però que l’única persona que podia fer de traductor es trobava a la cel·la de càstig, motiu pel qual no es va acabar avisant ningú’.

Per SOS Racisme, la mort del jove, que tenia 21 anys, evidencia les conseqüències ‘més crues i nefastes d’una política migratòria racista que vulnera els drets de les persones’.

L’associació demana que mentre no es tanquin els CIE aquests siguin sotmesos a un control transparent i independent per evitar que ‘no esdevinguin autèntics forats negres legislatius com passa ara’. 

El síndic de Greuges, Rafael Ribó, ja va alertar fa uns dies que les condicions del CIE de la Zona Franca faciliten que es cometin maltractaments, i va demanar que s’actués amb urgència. Anteriorment, ja s’havia interessat per les condicions dels CIE arran de la mort d’un altre jove, l’any passat.

Per la seva banda, ICV ha dit que demanaria la compareixença del ministre de l’Interior perquè aclareixi els fets d’ahir i una investigació que determini ‘les causes reals de la mort’.

Als centres d’internament per a estangers s’hi tanquen persones que han vulnerat la llei d’estrangeria, i les tenen allà fins que no les expulsen de l’estat. Diverses associacions han denunciat les condicions en què es troben els interns i sobretot la manca d’assistència sanitària.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any