La tertúlia proscrita

Junqueras: ‘L’entesa catalana de progrés no té sentit’

  • 'Hem de tornar a començar, ens hem de tornar a posar al servei del país', diu el candidat a president d'ERC en aquesta entrevista de VilaWeb TV

VilaWeb
Redacció
28.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Oriol Junqueras comença a definir l’equip que l’acompanyarà a l’hora d’optar a la presidència d’Esquerra. En aquesta entrevista defensa la decisió de fer tàndem amb Marta Rovira, car diu que té el suport ‘d’un ampli entorn del partit’; es proposa de reactivar el partit després de la patacada electoral i descarta de repetir fórmules com el tripartit; i observa que tampoc l’Entesa Catalana de Progrés al senat no té sentit.

Junqueras explica que va prendre la decisió d’optar a la presidència d’Esquerra per ‘la vocació de ser útil als meus conciutadans i al meu país, que em sembla que sempre he demostrat’, d’una banda, i perquè molta gent d’Esquerra l’animava a presentar-se; però ‘també molta gent que no és d’Esquerra, que em deia que havia de fer el pas, que ho havia d’intentar. Estic disposat a intentar tot allò que calgui, però sempre que l’esforç sigui col·lectiu.’

De moment, a més de la candidatura de Junqueras, hi ha la del senador Carles Bonet, afí a l’ex-president Josep-Lluís Carod-Rovira. I també ha sonat el nom de Joan Ridao, que de moment no ha pas dit que no, però que creu que ERC no pot esdevenir una mena de ‘front patriòtic’, ans ha de ser un referent de l’esquerra nacional.

En relació amb la seva candidatura Junqueras diu: ‘Esquerra ha de defensar un projecte propi, independentista, de defensa de l’estat de benestar, de la justícia social, de la igualtat d’oportunitats, de la implantació dels valors republicans. Hem de treballar en aquest projecte, i l’hem de fer fort. Esquerra no s’ha de definir en relació amb les altres opcions. No ha de ser l’esquerra nacional en contraposició al centre-dreta nacional ni l’esquerra nacional en contraposició a una esquerra sucursalista’.

Junqueras està disposat a teixir pactes amb els partits que compateixin els valors amb què es defineixi el partit, si bé mirant sempre d’avançar cap a la independència; per això veu possible d’extrapolar a l’àmbit nacional el pacte, que l’ha fet batlle de Sant Vicenç dels Horts, amb CiU i ICV, seguint la sintonia demostrada a l’eurocambra amb els eurodiputats Romeva i Tremosa. ‘Això s’ha de fer treballant molt i des d’ara’, recalca Junqueras.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any