ACPV reclama al govern espanyol que garanteixi les emissions de TV3 al País Valencià

  • Entesa, CiU i PP demanen a l'executiu un nou múltiplex que faci viable la reciprocitat

VilaWeb
Redacció
26.05.2011 - 13:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent, i l’advocadessa de l’entitat, Mercè Teodoro, han comparegut al senat espanyol, a petició de l’Entesa Catalana de Progrés, per presentar i explicar la Iniciativa Legislativa Popular ‘Televisió sense fronteres’, avalada per 651.650 signatures. Climent ha demanat als governs valencià i espanyol que facin possible la reciprocitat de les emissions de TV3 i Canal 9 al País Valencià i Catalunya, i ha dit que ACPV tenia ‘grans expectatives’ al respecte, ja que ‘en ple segle XXI ningú no entén que es posin tanques a la comunicació’.

Climent ha explicat que la ILP ha de permetre que ‘no es repeteixi’ la situació actual i que tots els territoris que comparteixen llengua, sigui el català, gallec o basc, puguin compartir també les emissions de les seves televisions públiques. ‘En definitiva’, deia a VilaWeb el portaveu d’ACPV, ‘aquest projecte de llei reclama i implica una primera reforma del model d’estat, ni que siga petita, perquè insta al reconeixement de la realitat plurilingüística i pluricultural de l’estat’.

Climent ha defensat que els poder públics no impedeixin l’oferta comunicativa en la llengua pròpia i ha fet referència a les nombroses mobilitzacions contra el tancament dels repetidors de TV3 i a moviments com el de Sense senyal. Per la seva banda, Mercè Teodoro ha reclamat que s’apliquin els drets que recull la Carta Europea de les llengües regionals i minoritàries (pdf), de manera que si els governs autonòmics no es posaven d’acord, calia que el govern estatal hi intervingués i hi posés remei. Per aquest motiu, segons Teodoro, el govern espanyol hauria de preveure un nou múltiplex per tal de garantir els drets dels ciutadans. 

Els dos representants d’ACPV han comparegut a petició de l’Entesa Catalana de Progrés. El senador d’Esquerra Miquel Bofill ha insistit que la Generalitat Valenciana podia fer possible sense problemes la reciprocitat però que donava excuses per allargar la situació actual, en què ‘no es respecta el dret dels valencians a rebre TV3’. Per això ha dit que la concessió d’un nou multiplex hauria d’anar condicionada de fer possible la reciprocitat. En el mateix sentit s’ha pronunciat la senadora de CiU Coralí Cunyat, que ha recordat que els governs espanyol i valencià justificaven les decisions en base a motius econòmics i tècnics quan en realitat eren marcades per criteris polítics, ja que el primer pot habilitar un nou multiplex i l’altre té espai radioelèctric suficient.
El diputat del PSOE Manuel Hurtado ha donat suport a les peticions de reciprocitat i ha assegurat que el govern valencià hauria de fer passos endavant per fer-la possible, i no ‘tallar la llibertat d’expressió amb multes elevadíssimes’. Tanmateix, considera que la solució del conflicte no és pas un nou multiplex, sinó que aquesta ha de passar per un acord entre els dos governs que ‘busquin les vies de l’entesa i es posin d’acord’.

Finalment, el diputat del PP José María Chiquillo ha justificat l’actitud del govern valencià i ha afirmat que l’executiu de Camps només s’havia limitat a ‘aplicar’ l’ordenament jurídic. Ha insistit que no hi havia cap ànim polític sinó ‘l’exercici d’una potestat sancionadora’. A més, ha reiterat que el Ministeri d’Indústria hauria d’habilitar el tercer múltiplex per al País Valencià, cosa que faria ‘tècnicament viable’ la reciprocitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any