Avanç espectacular de la ultradreta antieuropeista a Finlàndia

  • El partit conservador guanya les eleccions parlamentàries per poc marge

VilaWeb
Redacció
17.04.2011 - 23:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El partit conservador Kokoomus, amb el 19,9% dels vots, és el guanyador de les ajustades eleccions que s’han fet a Finlàndia. La diferència entre el primer partit i el quart és de només uns tres punts. Kokoomus és el partit de l’actual ministre d’Economia, Jyrki Katainen, que governava en coalició amb el Partit del Centre. Per darrere dels conservadors, a poques dècimes (19,2%), hi ha el Partit Socialdemòcrata, principal força de l’oposició. El partit populista de retòrica antieuropea i xenòfob Finlandesos Vertaders ha escalat fins al tercer lloc (19,1%), mentre que la fins ara primera força del govern, el Partit del Centre de la primera ministra Mari Kiviniemi, ha quedat quart (17%). La participació ha estat del 70,4%.

Les eleccions a Finlàndia han estat molt seguides per la resta de països de la Unió Europea, atès que Finlandesos Vertaders ha centrat el darrer tram de la campanya a rebutjar el rescat de Portugal. Així mateix, la retòrica antieuropea i antirescat de la formació, dirigida per Timo Soini, ha endurit el discurs de la resta de partits. 

Si el partit de Soini aconsegueix entrar al govern, Finlàndia es pot convertir en el primer rebel contrari a un rescat. L’actitud que adopti el pais és especialment important perquè pot tenir un efecte contagi en més països europeus on hi ha un creixent descontentament popular amb els rescats, especialment Alemanya i els Països Baixos. 

Una votació al parlament de Finlàndia contrària al rescat de Portugal podria, de fet, suposar un veto a l’ajuda, i posar contra l’espasa i la paret la UE i l’Eurozona. El principal obstacle pel rescat de Portugal seria una coalició amb la presència del PS i dels socialdemòcrates, que des de l’oposició ja van votar en contra de finançar les ajudes a Grècia i Irlanda. 

Timo Soini ja ha assegurat que el seu partit serà ‘convidat’ a la taula de negociació per formar un nou govern. La formació, que a les darreres eleccions havia aconseguit un 4% dels vots, ha multiplicat amb escreix els resultats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any