Merkel perd l’estat més ric d’Alemanya

  • A Baden-Württemberg pot haver-hi una coalició entre socialdemòcrates i verds, que passen a ser la segona força

VilaWeb
Redacció
28.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La coalició presidida per la Unió Cristianodemòcrata (UCD) de la cancellera Angela Merkel sembla que ha perdut l’estat decisiu de Baden-Württemberg, segons les primeres dades oficials de vot. Molt probablement serà governat per una nova aliança de socialdemòcrates i Verds, que han passat de no tenir gens de representació a esdevenir la segona formació més votada. L’ascens històric dels Verds ha estat precedit d’una campanya electoral centrada en el debat de l’energia nuclear arran de l’accident de Fukushima.

Segons els resultats provisionals, la UCD continua essent la primera força, amb un 39% dels vots, però perd més de 5 punts, i el seus socis liberals del FDP, n’obtenen un 5%. Els verds han aconseguit el 24,2% dels vots, i els socialdemòcrates (SPD), el 23,1%.

Baden-Württemberg és, juntament amb Baviera, un dels estats més rics d’Alemanya i era governat per la UCD des del 1953. La pèrdua és, doncs, un cop ben dur per a Merkel.

Ara, els triomfadors de la jornada electoral han estat els verds, que per primera vegada en la història d’Alemanya seran els socis principals d’una nova coalició i podran nomenar el primer ministre de Baden-Württemberg.

Ja hi ha qui parla de l’efecte Fukushima. I és que la campanya electoral ha estat dominada pel debat sobre l’energia nuclear, arran de l’accident de la central nuclear japonesa. La UCD sempre ha defensat l’ampliació de la vida dels reactors que hi ha a Baden-Württemberg, i l’anunci de la moratòria de Merkel i la desconnexió de les plantes més antigues ha semblat una simple maniobra electoral.

També hi ha hagut eleccions a l’estat de Renània-Palatinat, on sembla que pot haver-hi una coalició similar, perquè l’SPD pot aconseguir un 35,5% dels vots i els verds, un 17%; en canvi, la UCD potser que tregui el 34% dels vots, i l’FDP, el 4%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any