ACPV emprèn una campanya per l’ús social de la llengua

  • Ha creat una web, editarà una guia de drets lingüístics i manuals i prepara accions concretes

VilaWeb
Redacció
03.02.2011 - 14:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Informació, pedagogia i accions concretes perquè la normalització lingüística guanyi espais d’ús socials, més enllà de l’ensenyament. Amb aquesta premissa avui Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha presentat la campanya per l’ús social de la llengua ‘Tenim drets’. L’entitat considera necessari i possible treballar per aconseguir avenços en matèria lingüística en l’administració autonòmica i en alguns sectors de l’empresa privada, com ara bancs i caixes, superfícies comercials, empreses de telefonia i internet, etc. Ho farà amb una guia de drets lingüístics, manuals de conducta, accions concretes, i tot plegat es canalitzarà a través d’una web creada específicament per a la campanya, ‘Tenim drets – Sí a la nostra llengua‘.

Aprofitant l’experiència de la campanya per la ILP ‘Televisió sense fronteres’ i la feina en xarxa que es va fer aleshores, ACPV proposa ara una campanya, adreçada als catalnoparlants, per a fer prendre consciència de la necessitat d’estimular la llengua en àmbits d’ús social diferents de l’ensenyament.

ACPV explica que la impulsió de polítiques de normalització lingüística ha estat clau per avançar. I recorda algunes d’aquestes passes, com ara la formació de 10.000 professors a través dels cursos Carles Salvador, l’arribada de TV3 al País Valencià, l’impuls de cantants i grups valencians en català, etc. Ara considera que cap fer una altra passa i guanyar espais d’ús social més enllà de l’ensenyament, d’una banda, per evitar que els joves escolaritzats en català se socialitzin en castellà un cop acabats els estudis, i d’una altra, perquè ja hi ha una demanda en aquest sentit.

Per tot plegat, la campanya tindrà dues vessants. La informativa i pedagògica se centra el l’edició d’una guia de drets lingüístics perquè els valencians siguin conscients dels drets que tenen com a catalano-parlants i en manuals de conducta per fer pedagogia de la necessitat que hi hagi un comportament col·lectiu de fidelitat lingüística. La segona se centrarà en accions concretes que es faran durant l’any. Una, per exemple, serà la campanya perquè es faci la declaració de la renda en català.

A la presentació hi han participat Ferran Suay, professor de la UV i membre de l’Institut de Política Lingüística d’ACPV, Cristina Fernàndez, actriu de la sèrie ‘L’Alqueria Blanca’, i Eliseu Climent, president d’Acció Cultural.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any