Salt marxa unida per la convivència

  • Milers de manifestants van sortir ahir al carrer sota el lema 'Volem viure a Salt en pau i bé'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més de tres mil persones van recórrer ahir els carrers de Salt en una marxa silenciosa a favor de la conviència (vídeo i foto panoràmica). Unes dues-centes entitats, entre les quals una vintena de col·lectius immigrants, van participar en la mobilització, que ha estat qualificada d’èxit pels orgnaitzadors. També hi van assistir la batllessa de Salt, Iolanda Pineda, i representants dels grups polítics municipals.

‘Hem estat a l’alçada i hem demostrat que el futur, el podem fer tots junts’, va dir Iolanda Pineda, que també insistia que el reforç policíac de la ciutat duraria ‘el temps necesari’.

La marxa va començar a la plaça dels Peixos i va acabar a la plaça de l’Ajuntament, on la jutgessa de pau, Maria Carbó, va ser l’encarregada de llegir el manifest, en què es demana a l’administració que treballi per la convivència a través de la seguretat, la salut i l’educació. ‘Som un sol poble i com a tal actuem. Una sola veu que vol fer-se sentir per proclamar que, a Salt, hi volem viure en pau i bé. Una sola veu que vol rebutjar qualsevol mena de violència, sigui quina sigui’, va dir Carbó, que també demanà que s’augmentin les penes per als multireincidents.

Un pilar dels Marrecs de Salt posava el punt final a la manifestació. L’enxaneta va desplegar una bandera amb l’escut de Salt i després el va entregar a la batllessa.

‘Ha estat una lliçó per a les persones que han pensat que Salt és un poble dividit’, va afirmar Mohamed Houri, portaveu de les entitats immigrants, que creu que l’assistència a la manifestació de nou-vinguts simbolitza ‘un punt i apart’ i ‘un nou punt de partida’. ‘Hem demostrat que volem construir la pau’, concloïa. El portaveu dels comerciants, Lluís Mateu, també reforçava aquesta idea de ‘punt d’inflexió’, i sostenia que la manifestació era un punt de partida que permetia ‘obrir un futur d’esperança’: ‘Ara és l’hora de la política, que les administracions assumeixin reptes i responsabilitats’.

El dia abans el conseller d’Interior, Felip Puig, havia demanat que la mort del jove Reda no es fés servir per ‘trencar la convivència ni per excitar la crispació’. I va admetre que Salt és un municipi que té necessitat d’apostar per la cohesió, la integració i la convivència, i va demanar que s’entengui que ‘la delinqüència no té ni raça ni religió’.

Els incidents

Divendres de la setmana passada, després de l’incident, un grup de xicots, la majoria de nou anys a catorze, es va concentrar al carrer per donar suport al ferit, però va acabar calant foc a nou contenidors del municipi. Tot plegat es va acabar amb tres detinguts, dos d’aquests menors d’edat, que van ser alliberats amb càrrecs.

L’endemà al vespre es van cremar dotze vehicles, d’indrets diferents de Salt, en una hora i mitja de temps. Ahir de matinada, van ser detinguts tres menors més acusats de cremar dos cotxes. La policia investiga la relació de tots aquests fets.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any