Joan-Lluís Lluís, director de VilaWeb per un dia

  • L'escriptor va sembrar roselles a VilaWeb, en senyal de revolta contra la dictadura de la rapidesa

VilaWeb
Redacció
17.01.2011 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor Joan-Lluís Lluís (Perpinyà, 1963), que ha captivat els lectors amb ‘Xocolata desfeta‘ (la Magrana, 2010), publicat ara fa un any, va ser dijous, 13 de gener, el director convidat de VilaWeb.

Al matí es va reunir amb la redacció per programar el dia i decidir alguns dels articles que s’havien de publicar dijous i l’endemà (vídeo). La seva aportació principal, tanmateix, va basar-se en la serenitat… Per això va sembrar roselles a la portada. Per Joan-Lluís, que explica una tal acció en aquest article, ‘un camp de roselles sota el cel de maig m’interessa, m’atreu i em commou bastant més que no moltes de les notícies, bones o dolentes, abocades segon rere segon per la incessant i tonitruant rierada informativa mundial’.

En conseqüència, va mirar d’imprimir una certa lentitud a les notícies: ‘Si ens remuntem orígens, deixant l’escuma diària i anant a la cosa essencial, s’entén millor què passa, amb menys estrès i presses.’

Informativament, va proposar de relacionar la revolta de Tunísia amb la colonització francesa, un punt de vista que la periodista tunisiana Sihem Bensendrine va perfilar en aquesta entrevista, i va enfocar el conflicte d’una manera molt seva, amb un petit ‘Diccionari Tunisià‘.

Sobre les eleccions a l’Aglomeració de Perpinyà-Mediterrània, va explicar que aquesta divisió administrativa supramunicipal s’erigia en un contrapoder dretà del Consell General dels Pirineus Orientals.

D’àmbit cultural, va informar del Col·lectiu Joan Pau Giné, que agrupa trenta grups nord-catalans que promouen el català a la música. Finalment, va participar en un xat amb els lectors. El testimoni de la seva experiència, en aquest vídeo.


A més de ‘Xocolata desfeta’, Joan Lluís Lluís ha publicat les novel·les ‘Aiguafang‘ (Premi Crítica Serra d’Or 2009) i ‘El dia de l’ós‘ (Premi Crexells, 2004); el pamflet ‘Conversa amb el meu gos sobre França i els francesos‘ (Premi Joan Coromines 2003) i el deliciós ‘Diccionari dels llocs imaginaris dels Països Catalans‘ (2006). Amb Joan-Daniel Bezsonoff i alguns autors més Joan-Lluís Lluís ha revifat la literatura catalana de Catalunya Nord.

Joan-Lluís Lluís també es dedica al periodisme, escriu lletres de cançons i tradueix del francès i de l’occità. I és coautor, ensems amb Pascal Comelade i Aleix Renyé, del ‘Manifest revulsista nord-català’. Des del 2005 dirigeix el Servei de Difusió de la Llengua Catalana de la Casa de la Generalitat a Perpinyà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any