El aldarulls continuen a Tunis

  • Aquesta nit hi ha hagut un mort, pel cap baix · Nawaat.org és el portal que aplega tota la informació de les protestes socials i polítiques

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.01.2011 - 14:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de Tunísia va mantingut aquesta nit una queda nocturna a Tunis i rodalia, de manera que els ciutadans d’aquesta àrea no poden sortir al carrer entre les vuit del vespre i les sis del matí, però els aldarulls han continuat tota la nit i al matí i ja hi ha, almenys, un mort. La protesta social que exigeix millors condicions de vida s’ha intensificat aquests últims tres dies i ha arribat a la capital del país, on hi ha hagut topades greus amb les forces de seguretat de l’estat. La informació de la revolta s’aplega al portal Nawaat.

El mort és un jove de 25 anys, que segons diversos testimonis ha rebut un tret al cap en topades amb la policia al barri d’Ettadamen. Les autoritats no han fet cap comentari sobre aquest fet. D’ençà que van ocmençar les topades, ja hi ha hagut uns 25 morts, pel cap baix.

Aquesta nit també hi ha hagut protestes a Sidi Bouzid, on van començar les protestes fa un mes. Segons diverses fonts, uns deu milers de tunisians han clamat eslògans contra l’executiu pels carrers de la ciutat.

La queda

La queda és l’última mesura adoptada pel president tunisià, Zine al-Abidine Ben Alí, que ahir va destituir el ministre d’interior i va ordenar l’alliberament dels detinguts en els avalots dels dies anteriors. Però dilluns el govern tunisià ja havia ordenat el tancament indefinit de totes les escoles i universitats, considerats centres de dissidència.

Aquests darrers dies, les manifestacions que, al principi, protestaven contra la desocupació i la manca de perspectives, s’han convertit en una revolta contra el règim de Ben Alí i la manca de llibertats democràtiques. Ben Alí prova ara de calmar les exigències del jovent prometent 300.000 llocs de treball en dos anys i dóna la culpa de les protestes a les forces estrangeres que les atien, segons que diu.

París, que sempre ha tingut força ascendència sobre la seva ex-colònia, ara serva un discret silenci sobre la crisi que sacseja el país. La ministressa d’Afers Estrangers, Michèle Alliot-Marie, s’ha limitat a ‘condemnar la violència’, i a demanar ‘una anàlisi serena i meditada’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any