Una trentena de grups nord-catalans s’apleguen per revifar la llengua

  • El Col·lectiu Joan Pau Giné es presentarà dissabte de manera oficial a Perpinyà

VilaWeb
Redacció
13.01.2011 - 18:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Encara no fa un any que va néixer, i el Col·lectiu Joan Pau Giné ja ha publicat dos discs recopilatoris i té més de trenta grups a les seves files. Nascut a Perpinyà amb la voluntat de fomentar la llengua en l’àmbit musical, aquest dissabte es presentarà de manera oficial al Cafè de la Poste de la ciutat rosellonenca. ‘Feia trenta anys que no hi havia cap moviment musical a Catalunya Nord’, diu a VilaWeb Ramon Faura, impulsor del col·lectiu.

‘L’evolució de la cançó en català semblava aturada des de la Nova Cançó. Anem amb trenta anys de retard respecte del sud’. Faura explica que va decidir tirar endavant aquest projecte el febrer de l’any passat, arran de la Setmana per la Llengua. Va anar a cercar diversos grups i els va proposar que fessin alguna cançó en català per recollir-les en un disc recopilatori. ‘Calia fer-los trencar la frontera entre nord i sud que tenien dins el cap’, diu Faura, que lamenta que les institucions no ajudin gens els artistes i ‘considerin els músics en català de segona divisió’.

Faura diu que la cançó catalana és ‘menyspreada pel públic habitual i els organitzadors de concerts’ i que es troba en situació de ‘mort clínica’. Aquest va ser el motiu del naixement del col·lectiu de músics nord-catalans Joan Pau Giné, nom amb què recorden i homenatgen el cantautor rossellonès.

El projecte ha tingut molt d’èxit (‘Hem aconseguit que grups que mai no havien cantat en català, ho facin), i per això ara volen fer córrer la veu: ‘Per cridar ben fort que sem pas morts’.

El co·lectiu, el formen grups de tots els estils. De la trentena que hi ha, destaquen Tekameli, Llamp te Frigui, Sabor de Perpinyà, Samir o Lili Baba. Ara ja preparen un tercer disc, i esperen anar afegint concerts a l’agenda. ‘Ara és important veure la recepció de la gent del sud’, diu Faura. De moment, ja han fet alguna actuació per Solsona i tenen previst de ser a Barcelona per Sant Jordi.

Per a l’impulsor del col·lectiu, aquesta pot ser una manera d’enfortir la cultura catalana, ‘més que no pas discursos polítics o manifestacions, perquè la música toca el cor’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any