Ponç Pons, escriptor del 2011

  • L'escriptor de l'any és una iniciativa del govern de les Illes Balears

VilaWeb
Redacció
13.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de les Illes Balears ha designat el poeta menorquí Ponç PonsEscriptor de l’any‘, en reconeixement dels trenta anys que fa que es dedica a la literatura i perquè és ‘una de les veus poètiques més elevades de totes les Illes’. Els propòsits de la designació són de fer conèixer i llegir els escriptors de les Illes dins del país i fora i, gràcies a aquesta difusió, de fomentar la lectura. Durant l’any Pons prendrà part en un seguit d’activitats que es faran a cada una de les Illes, a Catalunya i al País Valencià; però també a Londres, Madrid i París. La designació d’escriptor de les Illes es va fer per primera vegada el 2009, i va recaure en Baltasar Porcel, i l’any passat, en Carme Riera.

Ponç Pons (Alaior, Menorca, 1956) escriu a mà i entre espelmes, en una caseta feta de còdols, dita sa Figuera Verda, fora vila. A partir de la dècada dels noranta se centra en la poesia i comença a aparèixer en les antologies més importants i a ser traduït (fins ara, a una desena de llengües).

La seva obra, amb un gran domini de la mètrica, té tres grans eixos: la defensa ‘ecolingüista’, la vida quotidiana i el món interior, i l’evocació de tots aquells autors i obres que més l’han influït. Entre els volums publicats hi ha: ‘On s’acaba el sender’ (Premi Ciutat de Palma Joan Alcover), ‘Estigma’ (Premi Jocs Florals de Barcelona i Premi Josep M. Llompart de la Crítica), ‘El salobre’ (1996, Premi Carles Riba), ‘Abissínia’ (1999), ‘Pessoanes’ (2003, Premi Alfons el Magnànim i Premi de la Crítica de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana), ‘Nura’ (2006, Viola d’Or dels Jocs Florals de Barcelona, Premi Nacional de la Crítica i Premi de la Crítica «Serra d’Or») i el primer volum del seu ‘Dillatari’. A més, ha traduït Sophia de Mello Breyner Andresen i Salvatore Quasimodo, i ha publicat l’antologia castellana ‘Llamas escritas’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any