La vaga general atura la indústria i el transport però no els serveis

  • Els sindicats satisfets per la jornada de protesta i per l'assistència massiva a les manifestacions · Greus incidents a Barcelona i València · El consum elèctric cau sis punts menys que durant la vaga general de 2002 i vint-i-dos menys que durant la vaga de 1988

VilaWeb
Redacció
29.09.2010 - 23:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La jornada de vaga general convocada ahir pels sindicats va tenir un seguiment molt important, especialment en les grans empreses industrials. La majoria de grans fàbriques del país, des dels polígons d’Alacant, Elx o Crevillent als grans referents del sector de l’automòbil com Ford o Seat van ser paralitzades per complet. 

Els vaguistes van aconseguir també una gran rellevància pel que fa al transport públic, tot i que els serveis mínims es van complir de forma rigorosa. Sectors com l’educació i la sanitat també van fer un ample seguiment de la vaga.

En canvi la vaga va tenir una incidència molt menor en el sector serveis. La presència de piquets informatius feia tancar botigues però en general el comerç va obrir les portes de forma majoritària.

Un índex clar de la incidència de la vaga és el que referencia el consum elèctric. Segons les dades facilitades per Red Eléctrica Espanyola en el conjunt de l’estat la demanda elèctrica va baixar entre un dotze i un dinou per cent, depenent de l’hora. La baixada mitjana rondava el catorze per cent. Comparant-ho amb anteriors vagues generals la mitjana de la caiguda del consum el 20 de juny de 2002 era d’un vint. Amb tot la corba de consum d’electricitat certifica que sobretot les grans indústries havien parat ja que la caiguda més clara té lloc en els torns de nit i matinada, quan pràcticament són aquestes factories les que acumulen la gran majoria del consum.

La vaga al Principat

La vaga ha estat molt potent en les àrees industrials, especialment en la zona metropolitana. Totes les grans factories han aturat la seva activitat, com ara Seat, Nissan, Alstom, Ercros, Sony o Yamaha. També ha quedat aturat el CIM Vallès, així com la major part de la Petroquímica de Tarragona. Les mines del Bages o el sector d’alimentació també han notat clarament l’efecte de la vaga.

Pel que fa al transport públic s’han complert els serveis mínims amb normalitat i només al centre de la ciutat de Barcelona han obligat a tancar durant una estona diverses estacions de metro. Els aeroports de Girona i Reus, tanmateix han estat pràcticament tancats i sense activitat tot el dia. A l’aeroport de Barcelona era notòria la presència de molts avions aparcats a les pistes però es complien els serveis mínims. El problema principal ha estat en els trens regionals, on no s’havien previst serveis mínims.

Un dels actes destacats de la jornada ha estat la manifestació de sindicalistes nord-catalans i andorrans al pas fronterer de La Jonquera. 

A Barcelona la manifestació ha estat molt concorreguda tot i que els greus incidents amb grups radicals han dificultat la seva normalitat. 

En les universitats l’aturada ha estat també massiva i la seva incidència ha estat notable en l’ensenyament públic en general. Als hospitals s’ha notat clarament que molts pacients han renunciat a anar-hi.

La vaga al País Valencià

Al País Valencià el seguiment de la vaga ha estat desigual però l’assistència a les diverses manifestacions ha estat important. Hi ha hagut manifestacions no només a València sinó també a Castelló, Alacant i a diverses capitals de comarca.

L’èxit de la vaga ha estat clar als polígons industrials de València, Alacant, Elx i Crevillent i al Port de València. També ha tancat la factoria de Ford a Almussafes. En canvi gran empreses com Mercadona han treballat amb pràctica normalitat. A Mercavalència alguns piquets han intentat aturar el repartiment i a Mercalacant s’ha deixat treballar amb normalitat. 

Els incidents més importants han tingut lloc en diverses zones del centre de València on unitat d’antidisturbis arribades de fora de la ciutat han carregat amb molta duresa contra els manifestants, provocant diversos ferits de consideració. Els serveis mínims de transport han funcionat amb normalitat.

La vaga a les Illes

A les Illes el seguiment de la vaga ha estat inferior al que hi ha hagut a la península. Els punts principals de conflicte han estat l’aeroport de Son Sant Joan i el transport públic de Menorca. Un possible sabotatge ha deixat també milers d’usuaris sense línia telefònica durant unes hores.

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any