La comunitat educativa planta cara a la imposició de ciutadania en anglès

  • Oferim un reportatge sobre els mals de les aules

VilaWeb
Redacció
20.10.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les mobilitzacions de sindicats, mestres i pares d’alumnes contra l’obligació de fer en anglès l’assignatura de ciutadania, imposada per la Conselleria d’Educació, no s’aturen. Avui n’hi han tornat a haver a Alacant, Castelló de la Plana i València, a les set del vespre. Tothom explica en aquest reportatge de VilaWeb TV els inconvenients d’aquesta imposició. ‘S’han inventat això de l’anglès per no fer ciutadania’, diu Àngel Martí, d’Escola Valenciana.Escola Valenciana, ensems amb les federacions d’ensenyament dels sindicats UGT, CC OO i la Intersindical, la confederació de les AMPA Gonçal Anaya, la junta permanent de directors de primària i de secundària, el sindicat d’estudiants Faavem i el Moviment de Renovació Pedagògica han reactivat la Plataforma per l’Ensenyament Públic i exposen alguns dels mals del sistema educatiu valencià, que el conflicte de l’assignatura de ciutadania no ha fet sinó subratllar. ‘Nosaltres creiem que açò és una cortina de fum del sistema educatiu valencià, que es troba en una situació absolutament degradant. El cas de ciutadania ha fet vessar el got, perquè hi ha una mancança estructural absoluta, amb més de 1.300 barraques. Damunt, no hi ha anglès en l’educació infantil i, per tant, infringeixen una llei orgànica’, diu el gerent d’Escola Valenciana.

L’ordre de la conselleria diu que l’assignatura s’ha de fer en anglès, però que, si el professor d’història o de filosofia encarregat d’ensenyar-la no té la competència lingüística necessària, l’ajudarà un traductor. Les entitats de la plataforma diuen que això desconcerta els alumnes, que, a sobre, no poden seguir l’assignatura perquè no tenen un nivell d’anglès adequat.

Trilingüisme sense bilingüisme

La conselleria addueix que aquesta és una manera de fomentar el trilingüisme a les aules, però les AMPA i els mestres recorden que ni tan sols hi ha bilingüisme, perquè el valencià no s’hi troba en el mateix pla que l’espanyol. ‘En aquest país els xiquets de l’ESO no poden acabar els estudis en valencià, perquè els mestres no tenen la qualificació adequada’, explica la presidenta de FAPA-València, Gemma Piqué. Segons Piqué, si el govern vol fomentar l’ensenyament de l’anglès, hauria de posar els recursos necessaris perquè es pogués ensenyar durant l’educació infantil i primària.

Educació admet les dificultats de molts professors per a ensenyar ciutadania en anglès, però és inflexible a l’hora d’expedientar els qui desobeeixin l’ordre, com va explicar a VilaWeb la secretària d’Educació, Concha Gómez (àudio).

‘La inspecció és polititzada’

Però fins i tot dins el cos d’inspectors d’educació hi ha veus crítiques sobre l’ordre de la conselleria. ‘Alguns dels meus companys han actuat contra la seva pròpia voluntat’, diu Íñigo Benítez, inspector d’educació que s’ha declarat objector en aquest cas. ‘La inspecció és polititzada. Una part important de l’accés a inspecció s’ha fet per afiliació clara a un partit polític. En el meu cas, des que governa el PP mai no he estat president d’un tribunal d’oposició ni he format part d’una comissió de treball. Sé que som en una llista que té algú’, confessa.

Heus ací per què la Plataforma per l’Ensenyament Públic manté les mobilitzacions. Avui hi haurà concentracions i dilluns de la setmana entrant n’hi tornarà a haver. Sindicats com l’STEPV han amenaçat amb una vaga, si el conseller Alejandro Font de Mora no rectifica l’ordre de fer l’assignatura en anglès ni atura els expedients contra els professors que s’han negat a acatar-la.

Josep Casulleras

Jordi Carreño

Enllaços
Reportatge de VilaWeb TV: Ciutadania en anglès: la comunitat educativa hi planta cara
Manifest de les concentracions contra la conselleria d’Educació.
Notícia anterior a VilaWeb: Educació diu que parlarà, però que no frenarà els expedients a professors per ciutadania (17/10/2008).
Informació de la Generalitat sobre l’assignatura de ciutadania.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any