El llibre de Carles Porta sobre els fets de Tor, un èxit de vendes i crítiques

  • El llibre ja va per la segona edició

VilaWeb
Redacció
30.12.2005 - 08:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tot just fa un mes que es va publicar “Tor. Tretze cases i tres morts” del periodista Carles Porta, i ja s’ha situat entre les llibres més venuts del nostre país, a més de guanyar-se l’elogi de la crítica literària.

El llibre sorgeix a partir del reportatge que Porta va elaborar pel programa “30 minuts” de TV3, titulat “Tor, la muntanya maleïda”, que es va emetre el 20 d’abril de 1997.

El treball feia un repàs als darrers cents anys de la muntanya i es centrava en les tràgiques morts de dos guardaespatlles d’un veí dle poble, l’any 1980 i, especialment, la de Josep Montané, Sansa, que al febrer de 1995 havia estat declarat amo únic de la muntanya i apareixia mort al juliol del mateix any.

A partir d’aquí, el periodista, fill de Vila-sana, ha continuat visitant la zona durant vuit anys, recollint la informació que ha generat el llibre. Tal com diu la contraportada es tracta “d’una arriscada aventura periodística convertida en narració literària”.

De fet el llibre manté el ritme d’una novel·la negra, tot i que el seu autor va explicar a aquest diari que tot el que explica és real, que s’havia limitat ha narrar el que havia sentit i vist en aquest temps.

Això ha portat a que “Tor. Tretze cases i tres morts”, aparegui tant a llistes de llibres de ficció com de no ficció.

Un altre dels trets que enganxa del llibre és, en paraules de Josep Maria Espinàs, editor, juntament amb Isabel Martí, del llibre, el ritme narratiu que Porta ha sabut donar al seu treball.

Això ha transformat el llibre en un èxit de vendes. Segons va explicar Carles Porta a aquest diari, es trobava gràtament sorprés per l’acceptació del llibre, ja que en un parell de setmanes s’havia venut gairebé tota la primera edició del llibre i ja es preparava la segona.

Cal recordar que el projecte d’aquest llibre va guanyar el Premi Lleida de Narrativa 2003.

A la xarxa podeu trobar informació sobre el llibre Tor.Tretze cases i tres morts”. Des de la notícia de la seva aparició, en aquest diari, a una ressenya periodìstica al diari Avui, una altra ressenya literària, en la secció de llibres de diari La Vanguardia, a càrrec de Julià Guillamon.

També podeu escoltar talls de veu en la secció de Literatura de la web La ràdio a la carta, o dins del programa d’aquest dijous, dia 29, de la secció Llibres per llegir d’Emili Teixidor, dins del programa el Matí de Catalunya Ràdio.

“Tor. Tretze cses i tres morts” ha esta publicat per Edicions La Campana, dins de la col·lecció Tocs.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d´Urgell o al Fòrum de Vila-sana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any