La Xina i els Estats Units han formalitzat avui la primera fase del seu acord, que acaba amb un enfrontament comercial que s’ha prolongat durant dos anys. El pacte, que va ser anunciat el 13 de desembre, inclou una retirada gradual dels aranzels creuats entre ambdues potències i el gegant asiàtic augmentarà les seves importacions de productes energètics i agrícoles nord-americans.

La cerimònia de la signatura s’ha fet a la Casa Blanca i ha comptat amb la presència del president dels EUA, Donald Trump, i del vice-primer ministre xinès, Liu He, el qual ha encapçalat les negociacions comercials por part de Pequín.

Les vuitanta-sis pàgines de l’acord de primera fase, qualificat per Trump com ‘un monstre gran i bell’, contemplen la reducció dels aranzels addicionals per part dels EUA a productes xinesos per valor de 120.000 milions de dòlars (107.839.000 d’euros) a canvi del compromís de la Xina d’adquirir béns i serveis nord-americans per valor de 200.000 milions de dòlars (179.732.000 d’euros).

No obstant això, tot i acabar les hostilitats comercials entre les dues potències, la primera fase de l’acord encara mantindrà els aranzels del 25% imposats pels EUA a importacions xineses per valor de 250.000 milions de dòlars (224.740 milions d’euros), mentre que tampoc sembla probable que es resolguin les profundes diferències entre els dos països en matèries estratègiques, com el desenvolupament de la tecnologia 5G o la intel·ligència artificial.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.