L’actual Dalai Lama ha insistit que podria ser l’últim líder espiritual de la comunitat budista a causa dels intents de les autoritats xineses per designar el seu successor i consolidar així el seu control sobre el Tibet, bressol d’aquesta religió.

‘És molt possible’, ha dit el Dalai Lama en una entrevista concedida al còmic nord-americà John Oliver a la ciutat índia de Dharamsala, base del govern tibetà en l’exili. ‘Em sentiria molt feliç si fos l’últim dalai-lama’, ha reblat.

Segons la doctrina budista, l’ànima del Dalai Lama es reencarna en la seva mort en el cos d’un nen. L’actual líder espiritual ja ha suggerit en diverses ocasions que podria ser l’últim, la qual cosa ha estat interpretat per la Xina com una traïció i l’ha portat a decidir que té dret a designar el proper.

Interrogat sobre aquesta amenaça xinesa, ha considerat que seria una estupidesa. ‘El nostre cervell normalment té la capacitat de generar sentit comú, però als dirigents xinesos els ha de faltar aquesta part del cervell’, ha contestat.

El dalai-lama va fugir a Índia el 1959 acusat per les autoritats de la Xina d’incitar la violència a la regió autònoma del Tibet, cosa que el líder religiós nega. Des de llavors l’animositat entre les parts no ha deixat de créixer.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]