El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha adreçat un missatge institucional als valencians per l’empitjorament significatiu de la pandèmia de la covid, que segons que ha dit ocupa a hores d’ara el 70% dels llits hospitalaris al País Valencià i ha reconegut una situació “d’estrès hospitalari”. Malgrat tot, ha dit que s’han habilitat 931 llits més en hospitals de campanya, espais addicionals i en col·laboració amb la sanitat privada. “Eixos llits suplementaris són ampliables a 19.000 llits de planta i 1.200 de crítics. Això dobla la nostra planta hospitalària inicial”, ha dit.

Puig no ha anunciat cap nova mesura i ha dit que al País Valencià ja s’hi viu una situació de “semiconfinament” i que va ser la comunitat que més restriccions socials va imposar durant Nadal, una afirmació que no es correspon amb la realitat, perquè no va imposar restriccions a la restauració ni els comerços. Amb tot, si fos necessari, Puig ha dit que “la Generalitat adoptarà mesures encara més restrictives en l’àmbit de la nostra competència”. I és que, com ha reconegut, una mesura com el confinament domiciliari només la podria decretar el govern espanyol, que en aquest moment descarta. “Ho farem des del convenciment que no hi ha disjuntiva entre salut i economia. Ho farem des del convenciment, també, que no hi ha mesures neutres ni innòcues”, ha dit.

Davant aquest problema competencial, fa un crit d’alarma i demana als valencians responsabilitat col·lectiva. “Que una activitat estiga legalment permesa no vol dir que no implique risc”, deixa clar. Insisteix en la necessitat d’aïllar-se quan es noti qualsevol símptoma de la covid abans de tenir la confirmació diagnòstica i complir l’aïllament en cas de ser positiu o contacte estret d’un positiu.

A més, demana que es redueixi “tant com siga possible” la relació directa amb persones alienes al nucli habitual. “Un dia no és un dia”, ha dit. Si aquest contacte és inajornable, ha demanat que sigui en espais oberts, no a domicilis, i amb distància i màscara. “Sense fer-se trampes al solitari. Perquè llevar-se la mascareta (siga on siga, també a la casa d’un familiar) obri la porta al contagi”, ha afegit.

De cara al futur, ha expressat l’esperança en el pla de vaccinació i ha tret pit que el País Valencià és un dels territoris europeus que més ha vaccinat: “Els professionals valencians ja han posat 87.000 vaccins: més del 92% de les dosis rebudes. Al 80% de les residències de majors se’ls ha administrat la primera dosi. I hui s’ha administrat la segona dosi a les primeres residències.”

Per últim, ha recordat que aquesta setmana s’ha tancat un acord amb les diputacions i els ajuntaments per a un fons de cooperació amb els sectors econòmics més afectats per les restriccions i que, també, s’ha acordat “el camí a seguir” amb empresaris i sindicats. Així, ha anunciat que la Generalitat presentarà demà un pla de xoc amb ajudes econòmiques. “Este pla –consensuat amb els agents socials– és l’instrument econòmic més potent fins ara per a mantenir l’ocupació i l’activitat de les empreses més afectades”, ha dit.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.