Xile comença a redactar la nova constitució

  • Després del fracàs del projecte anterior, Xile intenta una nova redacció que pugui aconseguir més consens social i ser aprovada en referèndum

VilaWeb
Els membres de la Comissió Constitucional. (Fotografia d'Elvis González)
Europa Press
07.03.2023 - 02:53
Actualització: 07.03.2023 - 07:39

Ahir es va conformar la Comissió Experta, un dels tres òrgans del nou procés constituent que redactarà una nova Constitució per a Xile. La Comissió és formada per 24 persones: 12 de designades per la Cambra de Diputades i Diputats i 12 pel Senat. La seva funció és redactar en un termini de tres mesos un avantprojecte que servirà de base per al Consell Constitucional, format per 50 representants que es triaran en votació el 7 de maig. El Consell Constitucional examinarà el text durant cinc mesos per elaborar la versió definitiva que serà sotmesa a plebiscit el 17 de desembre.

En la seva primera reunió, la Comissió ha elegit Verónica Undurraga (Partit Per la Democràcia, PPD) com a presidenta i Sebastián Soto (quota Evòpoli) com a vicepresident. A la sessió també s’ha elegit els presidents de les subcomissions.

“Som aquí per servir amb obres i no amb paraules, per això intentaré parlar curt i senzill. Som 24 homes i dones a qui els seus representants al Congrés ens han confiat una tasca molt específica i per un temps acotat: proposar a vostès, a la ciutadania, un avantprojecte de Constitució en un termini de tres mesos”, ha explicat Undurraga.

Els presidents del Senat i de la Cambra de Diputades i Diputats, Álvaro Elizalde (PS) i Vlado Mirosevic (PL), respectivament, s’han reunit aquest dilluns amb la Comissió Experta abans que comencés a treballar. Elizalde ha subratllat després de l’encontre que el “diàleg ha de ser incloent”. “Fa moltes dècades i això té conseqüència amb la ruptura democràtica, que no hi ha hagut capacitat d’establir un espai d’entesa, amb projecció de futur, en què malgrat les nostres legítimes diferències ens considerem tots part del mateix projecte que es diu Xile”, ha apuntat en declaracions a la premsa.

“Crec que el desafiament més gran existeix de part dels actors polítics i socials, i particularment dels actors polítics. Crec que hem de prendre una lliçó, i per tant el diàleg ha de ser un diàleg inclusiu, o el que és sinònim, un diàleg incloent-hi, perquè això és el que permet arribar a una bona Constitució per al país”, ha subratllat.

Xile va celebrar el 4 de setembre passat un referèndum constitucional com a colofó a un procés constituent d’un any de durada. Finalment, més d’un 60% de la població xilena va rebutjar la proposta d’una nova constitució que aspirava a substituir la vigent, hereva de la dictadura d’Augusto Pinochet i redactada el 1980.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any