Fins al 10 de gener es podran visitar al Centre d’Artesania (Carrer Banys Nous, 11) els sis diorames construïts al llarg de la primera fase de l’exposició en la qual el públic ha pogut veure com treballaven els pessebristes. A més, dissabte 19 de desembre a les 12h s’estrena el vídeo que documenta les sessions de muntatge dels pessebres.

La proposta de la Federació Catalana de Pessebristes per aquest Nadal ha combinat la innovació a la qual ens tenen acostumats amb la tradició. Del 19 de novembre fins al 15 de desembre sis grups pessebristes han construït els diorames al Centre d’Artesania i el públic que ha assistit a l’exposició, en comptes de trobar-se els diorames construïts ha pogut veure el procés. “Hi ha gent que ha visitat l’exposició dues i tres vegades per tal d’anar veient l’evolució dels diorames i poder parlar amb els pessebristes”, afirma Albert Català, president de la Federació Catalana de Pessebristes.

Raó no li falta a l’Albert, el passat dimarts 15 de desembre l’Agrupació Pessebrista de Terrassa donava els últims retocs al seu diorama i el president xerrava amb el públic que assistia. “Ens ha agradat parlar amb la gent, que s’ha interessat molt pels pessebres”, comenta Ferran Fonte el president de l’associació de terrassa. A continuació, explica la dificultat d’aconseguir una perspectiva realista, un dels motius que diferencia els diorames del pessebre. A banda que no sempre cal que representin el naixement, ja que poden recrear escenes de la Bíblia, els diorames disposen els elements, des de figures a elements arquitectònics, segons les lleis de la perspectiva. “T’has de posar centrat al davant del diorama, i flexionant una mica els genolls, la teva mirada quedarà a l’alçada del punt on totes les línies de perspectiva conflueixen i es crea la il·lusió de realitat”, diu amb entusiasme en Ferran a aquest periodista, que el segueix i li fa cas. Certament, la sensació de ser present dins l’escena és única i sense necessitat d’ulleres de tres dimensions. Aquest pessebre ha estat obra de Josep Martí, Susanna Rabassa, Dani Casanovas i Antoni Sazatornil (efectivament, familiar del popular actor). Un reconeixement pel seu art i esforç.

Llegeix l’article sencer a Tornaveu, fent clic aquí.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb