Per iniciativa dels Castellers del Poble-sec de Barcelona, i gràcies a una campanya de microfinançament, va néixer el 2014 el Castelloscopi, una videoinstal·lació en forma de 3 de 7 amb trenta-cinc pantalles, on els espectadors poden veure i sentir de manera immersiva, amb vídeos subjectius, les funcions de cada membre de la colla. És una estructura que, més enllà del vessant tecnològic i visual, té un caràcter pedagògic cabdal i, de fet, va acompanyada d’un taller introductori a tots els aspectes que envolten el fet casteller. El Castelloscopi, fins ara, s’ha muntat ja en uns quants racons del país, de la Filmoteca de Catalunya a centres cívics, escoles, locals d’assaig i, fins i tot, en mostres com ara Som Cultura Popular, que es va fer a Barcelona fa dues setmanes i on els Castellers del Poble-sec van aprofitar l’avinentesa per presentar-hi la versió virtual, accessible via web. ‘Tant en la versió física com en la digital del Castelloscopi (que acaba de rebre un dels premis Ciutat de Barcelona), el concepte ve a ser el mateix: recrear un castell, però en lloc de posar-hi persones, hi posem pantalles amb vídeos subjectius de cada posició en la construcció’, explica Quim Pérez, un dels implicats en la iniciativa. ‘Amb la instal·lació, a més d’entendre la dinàmica dels castells, també volem exposar l’heterogeneïtat humana que fa possible les colles castelleres.’

–Podeu escoltar el programa en format mp3.

–També a través d’algunes ràdios locals i des de la Xarxa.

–Podeu descarregar el podcast de ‘L’internauta‘ des de VilaWeb o l’iTunes.

–’L’internauta‘ també s’emet pel Punt Avui TV, cada diumenge a les tres de la tarda.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb