Un estudi de la Universitat de Harvard suggereix que l’esclerosi múltiple, que fins ara tenia una causa desconeguda, es produeix a causa d’una complicació de la infecció pel virus d’Epstein-Barr (VEB), responsable de la mononucleosi (popularment anomenada ‘malatia del petó’). Tot i aquest vincle, la gran majoria d’infectats de mononucleosi, una malaltia relativament comú entre la població general, no desenvolupen mai esclerosi múltiple.

L’estudi, publicat ahir a la revista Science, s’ha dut a terme a partir de les dades de més de deu milions de soldats reclutats per l’exèrcit dels Estats Units reclutats al llarg de dues dècades, dels quals 955 van ésser diagnosticats amb esclerosi múltiple. De les 801 mostres analitzades, els investigadors han descobert que 800 havien estat en contacte amb el VEB.

Així, els investigadors han conclòs que el risc de contraure esclerosi múltiple en individus que eren negatius en VEB es multiplicava per trenta-dos després de contraure’l. Segons els autors de l’estudi “aquests resultats no poden explicar-se per cap factor de risc conegut i suggereixen que el VEB és la princiapl causa de l’esclerosi múltiple.”

Segons Alberto Ascherio, professor d’epidemiologia i nutrició de la Universitat Harvard “la hipòtesi que l’EBV causa esclerosi múltiple ha estat investigada durant diversos anys, però aquest és el primer estudi que aporta proves fefaents d’aquest vincle causal.” “Es tracta d’una gran passa endavant -afegeix- perquè suggereix que la majoria de casos d’esclerosi múltiple es podrien evitar a còpia d’aturar la infecció d’EBV, i que per tant les activitats de contenció de l’EBV podrien dur-nos a descobrir una cura per a l’esclerosi múltiple.”

Actualment, no existeix cap mètode efectiu per a prevenir o tractar la infecció d’EBV, però el desenvolupament d’un vaccí contra el virus o bé d’un medicament específic contra l’EBV podria ajudar a prevenir o fins i tot curar l’esclerosi múltiple.

L’esclerosis múltiple és una malaltia crònica, autoimmunitària i neurodegenerativa que afecta el sistema nerviós central, i que pateixen uns 2,8 milions de persones al planeta. En els casos més greus, la malaltia pot provocar la pèrdua de facultats com ara parlar o caminar. Així i tot, no n’existeix una cura.

 

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.