La Viquipèdia en català supera els 750.000 articles

  • La primera entrada, ara fa vint-i-tres anys, fou "àbac"

VilaWeb
Arnau Lleonart
22.04.2024 - 10:52
Actualització: 22.04.2024 - 11:10

L’edició en català de la Viquipèdia ja té més de 750.000 articles, una fita dels tres quarts de milió d’articles que es va assolir anit amb l’entrada sobre el míssil balístic iranià Ghadr-110, que l’usuari Mcapdevila va publicar a les 21.29. La xifra ha estat celebrada per la comunitat de viquipedistes, que són els qui publiquen els articles i mantenen viva l’enciclopèdia en línia.

La primera entrada, ara fa vint-i-tres anys, fou “àbac“, i amb aquesta publicació l’edició en català es va convertir en la segona que va aparèixer, després de l’anglesa. Ara fa vuit anys, el 2016, la Viquipèdia en català va celebrar el mig milió d’articles, i ara ja miren cap al milió. Un somni que té entrebancs, com ara la competència de les edicions en llengües veïnes, com ara el castellà, que té 1,9 milions d’articles, i el francès, amb 2,6 milions. O, encara més, amb l’edició en anglès, amb 6,8 milions d’entrades. A més, hi ha la dificultat afegida que molts catalanoparlants no tenen configurats els dispositius en català i els motors de cerca els mostren abans resultats en unes altres llengües per davant del català.

Malgrat tot, la Viquipèdia en català és la vintena edició idiomàtica amb un nombre d’articles més gran, i ha encapçalat durant gairebé deu anys el podi en l’índex que mesura la qualitat dels mil articles essencials que cadascuna de les dues-centes noranta llengües de la Viquipèdia hauria de tenir. A més, és la cinquena llengua en l’índex dels deu mil articles essencials.

“Assolida aquesta fita, la comunitat viquipedista fa una mirada al passat, al seu lideratge en diversos àmbits i als èxits recents pel que fa a la qualitat als rànquings interlingüístics, alhora que reconeix els reptes i nous riscs de l’ecosistema digital, sempre tan canviant”, diu l’equip de la Viquipèdia en un comunicat, en què insta més usuaris a animar-se a fer articles, sobretot si són dones, joves i catalanoparlants de les regions menys representats fins ara a la Viquipèdia. “Així, anima a no tenir por de participar-hi millorant entrades i creant-ne de noves, sigui traduint articles d’unes altres llengües o (cosa que té un valor afegit) escrivint articles originals. Finalment, aconsella configurar els dispositius i prioritzar els resultats en aquesta llengua”, afegeix.

Per celebrar els 750.000 articles de l’edició en català, la Viquipèdia proposa als lectors que els deixin un missatge de felicitació. El qui en deixin un i, a més, facin una edició positiva en la Viquipèdia en català, entraran en el sorteig de vint-i-cinc tasses commemoratives de la fita.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any