Van den Eynde demana al tribunal que decideixi entre la desobediència i la defensa dels drets fonamentals

  • Andreu Van den Eynde diu que cal 'tornar la pilota a la política' perquè la protesta i la indignació ciutadana no desapareixerà si no hi ha negociació

VilaWeb
Redacció
11.06.2019 - 12:40
Actualització: 11.06.2019 - 19:35

L’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, ha instat els magistrats del judici de l’1-O al Tribunal Suprem a fer ‘la millor sentència’ possible i a prendre-se-la com una ‘oportunitat’ per a ‘tornar la pilota a la política’ i que es ‘resolgui el conflicte’. Van den Eynde ha apel·lat directament als magistrats per instar-los a decidir quin model d’estat volien en relació amb la desobediència ciutadana. ‘La democràcia no és només el dret de votar, la democràcia és fer coses’, ha dit, i ha opinat que els magistrats haurien de posar el ‘nivell al termòmetre’ de la restricció de llibertats. En resum, el seu raonament jurídic és que el tribunal ha de decidir si això que s’ha jutjat és una desobediència (‘es confon la desobediència amb la rebel·lió’, ha dit bo i rebatent els fiscals), de manera que s’aplicaria el dret penal de l’enemic, el dret penal aplicat contra la dissidència política, o bé decideix que cal protegir els drets fonamentals que es van exercir tant el 20-S com l’1-O.

Al final del seu informe, ha dit que ‘la política no desapareixerà’ perquè la gent, ‘quan no hi ha negociació, ni política, no deixa de protestar’ i ‘s’indigna’, en referència a la ‘desafecció evolucionada’ que ja va advertir el 2010 José Montilla, aleshores president de la Generalitat. ‘Tenim la mà oberta per solucionar aquest conflicte’, i ha instat el tribunal a fer una sentència que el resolgui, cosa que creu que és un dels valors més honestos de la justícia.

També ha lamentat que la fiscalia espanyola no parlés, en el seu informe, de la vulneració dels drets fonamentals A més, creu que cal aplicar ‘contrapesos’ i discriminació positiva a una sèrie de drets que, segons ell, s’han vulnerat ‘de manera flagrant’ durant el procés judicial. Un dels principals, ha dit, ha estat el de la presumpció d’innocència, i ha recordat que abans del judici ja s’havia parlat de la data de la sentència, de la pena, de la presó on es compliria la condemna i en quines condicions es faria.

Vegeu ací les darreres paraules d’Andreu Van den Eynde:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any