El cònsol general d’Espanya a San Francisco, Diego Muñiz, ha provat de desacreditar el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, durant la seva conferència a l’Institut Martin Luther King de la Universitat de Stanford. Muñiz ha volgut fer un discurs polític per a contrarestar la intervenció del president, però l’organització l’ha convidat a formular una pregunta a Torra.

Vegeu-ho ací:

El cònsol ha dit que la constitució espanyola ‘no preveu cap referèndum d’independència’ i ha demanat al president que expliqués per què la declaració d’independència del 27-O no va tenir cap reconeixement internacional. Muñiz, a més, ha assegurat que el govern de Pedro Sánchez volia ‘obrir un diàleg, però sota la llei espanyola’.

El president ha replicat que, més enllà de la llei espanyola, hi ha una legalitat internacional que inclou el dret d’autodeterminació. ‘Si voleu trobar una solució, la política és la via’, ha afegit. Torra ha estat contundent i ha exclamat: ‘On s’és vist que t’enviïn la policia a pegar-te quan votes? Això és una solució?’

Vegeu ací aquesta rèplica de Torra:

A més, Torra ha retret al diplomàtic que l’exèrcit espanyol ‘sigui l’encarregat de protegir la unitat de l’estat’. I tot seguit ha dit: ‘Per què no hi posem la democràcia davant? El poble pot canviar les coses i els catalans ho faran. Exercirem el nostre dret. Ho vam fer i ho tornarem a fer’, ha dit. Finalment, Torra ha criticat que la resposta de tots els governs espanyols sempre sigui que els catalans no tenen el dret de convocar un referèndum.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb