Vicent Partal

L’Institut d’Estudis Catalans ha fet pública la incorporació de quatre membres numeraris, adscrits a la Secció Filològica. Són el director de VilaWeb, Vicent Partal; la professora de la Universitat d’Alacant Sandra Montserrat; el doctor en filologia catalana per la Universitat de València Enric Ribes; i l’escriptor mallorquí Sebastià Alzamora.

Sandra Montserrat és llicenciada en filologia catalana per la Universitat d’Alacant (UA) i en lingüística general per la Universitat de Barcelona. Es doctorà a la UA, on és professora titular d’ençà del 2008. És especialista en lèxic, tant des del vessant teòric com de l’aplicat, i ha centrat la recerca en la semàntica lèxica, fonamentalment a partir d’una perspectiva diacrònica, i en el marc de la lingüística cognitiva i per a l’estudi del canvi lèxic.

Enric Ribes es doctorà en filologia catalana per la Universitat de València. Durant la seva trajectòria ha desenvolupat una intensa activitat docent; ha estat professor numerari de llengua i literatura catalanes en diversos instituts d’ensenyament secundari, consultor dels estudis de filologia catalana a la Universitat Oberta de Catalunya (2005-2013) i professor associat de gramàtica catalana i de sociolingüística a la Universitat de les Illes Balears. Les seves publicacions se centren en l’estudi del lèxic i la toponímia.

Sebastià Alzamora és llicenciat en filologia catalana per la Universitat de les Illes Balears. És poeta, assagista, novel·lista, periodista i crític literari. També ha fet tasques de gestió cultural, tant a l’administració pública –va ser delegat de l’Àrea del Llibre de la Generalitat de Catalunya (2000-2003) i director de la revista Cultura (2007-2011)– com al sector privat –a Edicions Destino, com a editor en llengua catalana (1998-2000), i a l’Editorial Moll, on va ocupar el càrrec de director literari. Com a periodista, ha col·laborat amb els diaris Avui, Público, Diari de Balears i Diario de Mallorca, i també amb Ara i Ara Balears, en els quals escriu articles d’opinió.

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC), fundat per iniciativa d’Enric Prat de la Riba el 18 de juny de 1907, és una corporació acadèmica, científica i cultural que té per objecte l’alta recerca científica i principalment la de tots els elements de la cultura catalana. És l’institut de les ciències i les humanitats i l’acadèmia de la llengua catalana i forma part de la Unió Acadèmica Internacional des del 1922.

L’Institut té 116 membres numeraris, 121 d’emèrits i 86 membres corresponents i s’organitza en cinc seccions: Històrico-Arqueològica, de Ciències Biològiques, de Ciències i Tecnologia, Filològica i de Filosofia i Ciències Socials. La Secció Filològica acompleix la funció d’Acadèmia de la Llengua Catalana que l’Institut té encomanada. Aquesta funció implica l’estudi científic de la llengua, l’establiment de la normativa lingüística i el seguiment del procés d’aplicació d’aquesta normativa.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.