El ple del parlament ha ratificat avui la proposta de designar a Vicenç Vidal (Més) i José Vicente Marí Bosó (PP) com a senadors, amb quaranta-quatre vots a favor, vuit vots en contra (Cs i Vox) i l’abstenció dels tres diputats del PI.

A continuació la mesa del parlament es reunirà per expedir les credencials dels dos diputats. Just abans de la votació, Cs, Vox i el PI han demanat la paraula i han qüestionat el model de votació per designar els senadors, ja que es vota en bloc i no es pot votar a un senador sense recolzar a l’altre.

El portaveu del PI, Jaume Font, ha titllat de ‘caducat’ i ‘anacrònic’ el model de votació dels senadors, i ha defensat que siguin ‘homes independents’ els qui representin a la cambra en el senat espanyol. A més, el diputat ha emfatitzat que precisament el discurs del president, Vicenç Thomas, havia parlat de la pluralitat dels vuit grups parlamentaris representats aquesta legislatura.

El portaveu de Cs, Marc Pérez-Ribas, ha avançat que no donarien suport ‘que el parlament enviï al senat a un representant d’un grup nacionalista’ els membres del qual prometen els seus càrrecs ‘apel·lant a un supòsit dret d’autodeterminació’. A més, ha remarcat que Més no és un dels grups més votats -és el cinquè en nombre d’escons, amb quatre diputats en el parlament-, per la qual cosa Cs ha al·legat falta de ‘representativitat’.

Pérez-Ribas ha aclarit que no s’oposen al senador proposat pel PP, però que s’han vist ‘obligats a votar en contra’ a causa que la raticació es fa en bloc.

Per la seva banda, el portaveu de Vox, Jorge Campos, ha lamentat que cap de les forces polítiques ha conversat amb el seu grup per cercar el seu suport. A més, ha dit que el seu partit no donaria suport a ‘l’arribada al senat’ ‘d’ una veu pancatalanista’.

Nous senadors de designació territorial

El nou senador a proposta del PP, José Vicente Marí Bosó, que és el president del PP d’Eivissa, va ser diputat per les Illes al congrés i en les passades eleccions va encapçalar la llista a la batllia. A més, va ser conseller d’Hisenda en el govern de Bauzá. El president del PP balear, Biel Company, va fer pública la proposta a una conferència de premsa, en la qual va defensar el perl i l’experiència de Bosó.

Per la seva banda, Vicenç Vidal va ser el número quatre de la llista de Més al Consell de Mallorca i a la legislatura passada va ser conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca. L’assemblea de Més va raticar la proposta -en la qual també es votaven els càrrecs del partit en el govern hores abans que la presidenta Francina Armengol signés els decrets de nomenaments dels seus consellers.

Al 2015, van ser designats com a senadors dos ex-presidents del govern, José Ramón Bauzá (PP) i Francesc Antich (PSIB). Al final de la legislatura va entrar com a senador Antoni Fuster, després que Bauzá renunciés a l’escó i es donés de baixa del PP.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.