Fes-te subscriptor de VilaWeb

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros el mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n'hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots? Fes-te'n subscriptor ací.

Si ja comencem a estar una mica tips de dinar sempre de carmanyola, potser ens convé de posar els peus de tant en tant en un restaurant. Hi entrem disposats a sorprendre’ns i demanem la carta de plats: entre els recomanats pel xef avui tenim, d’entrants, vichyssoise amb polsim de caiena o bé ensalada russa, amanida waldorf o ensalada niçarda, totes amb un toc de xantillí; i, de segon, bistec tàrtar amb pensament de tamarinde, per a paladars delicats, o hamburguesa amb xili i tabasco, apte únicament per a estómacs forts. Fem una ullada per si de cas a la carta d’entrepans: biquini, frankfurt –amb salsa maionesa o tàrtara– i sandvitxos variats. Són combinacions del tot inventades, però n’estem segurs que a gairebé ningú no deuen haver semblat estranyes o inversemblants, de tan avesats com estem a la freqüent i creixent experimentació culinària amb espècies de gustos remots i productes més nostrats… malgrat que, en el fons, tinguin orígens igual de llunyans!

Paraules viatgeres d’avui:
carmanyola: Carmagnola, Piemont
vichyssoise: Vichèi (en francès, Vichy), Alvèrnia
caiena: Caiena, Guaiana
ensalada russa: de Rússia
amanida waldorf: Hotel Waldorf-Astoria, Nova York
ensalada niçarda: de Niça
crema xantillí: Chantilly, França
bistec tàrtar: Tatària
tamarinde: en àrab, ‘dàtil de l’Índia’
hamburguesa: Hamburg, Alemanya
xili: Xile
tabasco: Tabasco, Mèxic
biquini: Sala Bikini, Barcelona
frankfurt: Frankfurt, Alemanya
maionesa: de Maó
salsa tàrtara: de Tatària
sandvitx: Sandwich, Anglaterra

Què és Viatjar de paraula?
Tots els articles
—Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.