Valtònyc derrota definitivament Espanya: la justícia belga en denega l’extradició

  • El tribunal de Gant no accepta l'euroordre espanyola per cap dels tres delictes pels quals va ser condemnat · Ja fa tres anys i mig que Valtònyc viu a l'exili

VilaWeb
Redacció
28.12.2021 - 09:12
Actualització: 28.12.2021 - 12:29

Bèlgica no extradirà Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, a l’estat espanyol. La decisió definitiva l’ha anunciada el Tribunal d’Apel·lació de Gant, que ha tombat l’euroordre emesa per l’Audiència espanyola en què el reclamava per una condemna de tres anys i mig de presó a causa de les lletres de les seves cançons. Valtònyc obté aquesta victòria judicial després de tres anys i mig d’exili. El seu advocat, Simon Bekaert, ho expressava d’aquesta manera: “Un bon dia per a la música i per a la llibertat d’expressió.”

Quan ha sortit del tribunal, Valtònyc ha dit que personalment estava content però que, alhora, sentia molta ràbia i molt impotència pels músics com Pablo Hasel, que compleixen penes de presó a l’estat espanyol pels continguts de les lletres: “Si Espanya és un estat feixista i és al segle XVIII és perquè li interessa.”

Les autoritats espanyoles volien extradir Valtònyc per un delicte d’injúries a la corona, un altre d’enaltiment del terrorisme i un d’amenaces, però no n’ha estat acceptat cap. Els dos primers ja s’havien pràcticament descartat. A l’octubre, el Constitucional de Bèlgica va tombar una llei històrica de l’estat que castigava les injúries contra el rei. Quant a l’enaltiment del terrorisme, el TJUE ja es va pronunciar a petició del tribunal de Gant que l’estat espanyol no podia jutjar-lo per aquest delicte, perquè la tipificació que tenia era més dura que no pas quan havien passat els fets.

Hi havia la incògnita si el tribunal d’apel·lació acceptaria l’extradició, si més no, pel delicte d’amenaces, el menys greu de tots tres. Però finalment ha considerat que quan Valtònyc cantava les cançons per les quals la justícia espanyola el va condemnar simplement exercia la llibertat d’expressió.

El tribunal de primera instància de Gant ja va refusar l’euroordre, per tots tres delictes, però la fiscalia, en representació de la posició espanyola, va recórrer contra aquesta decisió al Tribunal d’Apel·lació. Ara és aquest darrer tribunal que ha confirmat la denegació de l’extradició.

Tan sols resta l’opció d’un darrer recurs de la fiscalia, al Tribunal de Cassació de Bèlgica, però és molt poc freqüent que n’accepti, i si de cas, sol ser per qüestions procedimentals. A més, hi ha el precedent de la sentència sobre Lluís Puig, d’ara fa un any. Aleshores el Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les també en va denegar l’extradició i la fiscalia belga va desistir de recórrer contra la decisió al Tribunal de Cassació.

I el retorn de Valtònyc?

Perquè l’extradició sigui definitiva caldrà que la fiscalia confirmi que no presentarà recurs al Tribunal de Cassació. Aleshores, hi ha el dubte si la justícia espanyola pot empresonar Valtònyc si tornés a l’estat espanyol. Tanmateix, en aquesta entrevista recent a VilaWeb, explicava que no tenia pas intenció de tornar de seguida, que esperaria a poder-ho fer amb els seus companys d’exili: “M’agrada viure a Europa i cada dia haver de parlar com a mínim tres idiomes, conèixer gent de tot el món i alimentar les meves inquietuds. Crec que Mallorca se’m faria petita i en aquests moments tenc moltes ambicions que allà no serien possibles. Fa tres anys que estudii programació i desenvolupament d’aplicacions web i crec que hi ha més sortida i més moviment a Europa. No sé quan pot ser, però esper poder fer-ho amb els meus companys d’exili, tots junts. Hem fet molta feina junts i ens mereixem tornar a casa junts. Me la imagín així, la tornada. Per amistat, per lleialtat i per compromís.”

La justícia espanyola va obrir un altre procediment judicial contra Valtònyc justament quan aquest procediment judicial començava a trontollar. La fiscalia de Sevilla ja li ha obert una altra causa: li demana quatre anys més de presó per provocació a cometre un delicte d’atemptat i, alternativament, un possible delicte d’amenaces agreujades per haver animat a matar guàrdies civils durant un concert el 31 de març de 2018 a Marinaleda.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor