Vall d'Hebron

El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) participa en un nou concepte d’estudi que integra pacients amb tumors diferents però que estan units per una alteració genètica concreta. L’objectiu és que els assajos clínics siguin més flexibles i s’acceleri l’accés a nous fàrmacs en condicions de seguretat.

El VHIO, que treballa al costat d’altres centres que formen el consorci Cancer Core Europe, ja està promovent el primer mòdul d’aquest estudi, que busca avaluar l’eficàcia de la immunoteràpia en diferents tipus tumorals amb alteracions genètiques específiques. Agrupar en un únic assaig diferents mòduls permetrà avaluar diverses alteracions a la vegada, així com diferents fàrmacs i combinacions. La clau no és la localització anatòmica, sinó l’alteració molecular.

El disseny d’aquest nou assaig respon a la necessitat de fer front a la diversitat tumoral, un dels reptes més importants que té al davant la investigació contra el càncer. Aquest assaig es divideix en dues fases. La primera és la del diagnòstic molecular avançat: es determinen les alteracions de cada tumor i s’avalua la rellevància clínica del tractament de les mateixes i l’opció d’adjudicar un tractament en desenvolupament.

Els pacients llavors entren en la segona part, que és el conjunt de mòduls de desenvolupament terapèutic. Cada mòdul estarà dedicat a un tractament i tindrà un centre promotor diferent. La identificació de pacients per al primer mòdul ja ha començat al VHIO, a l’Institut Gustave Roussy (França), al Cambridge Cancer Centre (Regne Unit) i al Netherlands Cancer Institute (Països Baixos). Aquest primer mòdul busca avaluar l’eficàcia de la immunoteràpia en pacients que tenen tumors que presenten diversos perfils genètics, com mutacions als gens BRCA ½, MLH1, MSH2, MSH6, PMS2, POLE o POLD, entre d’altres.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb